El vicepresident del Govern i conseller d'Economia i Hisenda, Pere Aragonès, va explicar que la Generalitat prepara un pla per garantir el vot i fer compatibles les properes eleccions catalanes amb la pandèmia de la covid-19. Aragonès va assenyalar que el Govern estarà «preparat» però que també ho han d'estar les juntes electorals amb el «màxim consens» per garantir el dret a vot dels catalans en «qualsevol circumstància». El dirigent republicà va manifestar que d'acord amb l'experiència de les eleccions al País Basc i a Galícia, i sabent que el virus afecta la mobilitat o els aïllaments domiciliaris, s'està estudiant com celebrar les eleccions «siguin quan siguin».

Aragonès va constatar que les eleccions al Parlament s'hauran de celebrar «convivint» amb el virus i va afegir que és «desitjable» que es facin en un context de «menor contagis possible» per garantir una campanya electoral «el més normal possible» i el dret de sufragi el dia de les eleccions.

El dirigent republicà va tornar a reclamar que el calendari electoral es decideixi «des de Catalunya» de la mà del president de la Generalitat, Quim Torra, i no el Tribunal Suprem (TS). Va afirmar que la potestat per convocar les eleccions és de Torra, però que espera poder saber quina és la data per «superar» la situació d'interinitat del Govern.

El coordinador nacional d'ERC va apostar per aconseguir en les properes eleccions un front «ampli» dels partits que defensen el dret a l'autodeterminació. Aragonès va assenyalar que la majoria ciutadana està posicionada a l'esquerra i en la defensa de l'autodeterminació, per bé que va admetre que també hi ha altres opcions de centre-dreta que ho defensen.

Aragonès va explicar que ERC aspira a un «front de consens» entre JxCat, la CUP i els comuns liderat per l'esquerra. Va apuntar que no compta amb la resta de forces perquè són «contràries» a l'autodeterminació o proposen una sortida a la crisi en «clau neoliberal». En tot cas, sí es va dirigir al PSC per preguntar-li si a Catalunya s'orientaran en clau a la «dreta política i econòmica», «com amb la negociació amb Cs dels pressupostos», o bé apostaran per la majoria ciutadana que se situa a l'esquerra amb la defensa de l'autodeterminació.

Acord independentista

De fet, el líder republicà es va mostrar convençut que després de les eleccions es podrà assolir un acord de govern entre els independentistes. Aragonès va apuntar que amb la recomposició habitual després d'unes eleccions hi haurà acords de «grans majories» que aniran «més enllà» i, fins i tot, podran arribar als que no són independentistes però defensen l'autodeterminació.

El dirigent d'ERC va instar JxCat i la CUP a explicar quina és la seva via cap a la independència. Aragonès va manifestar que la via d'ERC és una via «àmplia» i «clara» i de «bon govern». Va explicar que perquè la independència sigui possible cal sumar grans majories, dirigir-se a aquelles persones que no creuen en la independència i demostrar-los que és una «eina» per millorar.