El jutjat número 1 de Catalunya va decidir ahir mantenir el tercer grau a l'exconsellera Dolors Bassa i també a l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell. El magistrat considera que no es pot suspendre aquesta classificació en un recurs d'alçada contra la resolució administrativa, sinó possiblement en un recurs d'apel·lació davant el tribunal sentenciador, en aquest cas el Suprem.

En canvi, als exconsellers Josep Rull i Jordi Turull, que depenen del jutjat número 5, se'ls ha suspès el tercer grau després que ho demanés la Fiscalia en el seu recurs, segons va confirmar ahir l'ACN. D'aquesta manera, ja són set els polítics presos als quals s'ha suspès el tercer grau, tots els que estan tancats a Lledoners i depenen del jutjat número 5.

Torrent i Maragall es querellen

Mentrestant, el president del Parlament, Roger Torrent, i el diputat i regidor d'ERC Ernest Maragall van anunciar ahir que han presentat una querella contra l'exdirector del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI), Félix Sanz Roldán, per l'espionatge que asseguren que van patir davant el que consideren «inacció» de la Fiscalia i d'altres organismes.

En una compareixença davant la premsa ahir al Parlament, Torrent i Maragall van explicar els motius pels quals han presentat una querella contra l'exdirector del CNI, i també contra l'empresa israeliana NSO Group, propietària del programari Pegasus, amb el qual presumptament se'ls va espiar a través dels seus telèfons mòbils ente abril i maig del 2019. Torrent va indicar que, tot i que ja han transcorregut dues setmanes des que van denunciar públicament «un flagrant cas d'espionatge polític», la Fiscalia «no ha mogut ni un dit per investigar uns fets molt greus que, com a mínim, afecten dos càrrecs públics.»

«Davant aquesta passivitat hem presentat una querella contra Félix Sanz Roldán», que va ser el director del CNI entre 2009 i 2019, i que es va mantenir uns mesos en el càrrec durant el Govern de Pedro Sánchez, va recordar Torrent. Afegia també que «tots sabem que, si les víctimes de l'espionatge haguessin estat el president del Govern, Pedro Sánchez, o la presidenta de Congrés, Meritxell Batet, la Fiscalia no hauria deixat passar ni 30 segons per posar-se a investigar».