Adif ha posat en funcionament aquest dijous les càmeres per controlar la temperatura corporal als viatgers que agafin l'AVE des de l'estació de Sants amb l'objectiu de prevenir possibles casos de Covid-19. Els aparells ja estan instal·lats des de fa unes setmanes i detectaran aquells passatgers amb una temperatura corporal de 37,5 graus o la superin. Si és el cas, els responsables de l'accés prendran manualment la temperatura al viatger i si continua amb 37,5 graus més, l'usuari haurà d'esperar deu minuts més i tornar a passar per les càmeres. En cas que es mantingui igual o per sobre l'establert, es farà una segona prova amb un termòmetre i es donarà avís a les autoritats sanitàries si encara segueix igual o per sobre els 37,5 graus.

D'aquesta manera, abans de detectar un possible positiu Adif farà un total de quatre comprovacions. Per als viatgers que presentin símptomes, l'ens gestor d'infraestructures ferroviàries pot entregar un justificant exposant els motius segons els quals no li han permès l'accés al vestíbul i a les andanes per agafar el tren. El justificant és anònim, hi constarà el dia i l'hora del control i s'explicita que no es permet l'accés a la zona d'embarcament als passatgers per presentar símptomes compatibles amb el coronavirus, segons ha pogut saber l'ACN. En cas que viatgi amb menors o dependents sense símptomes també se'ls impedirà el viatge, excepte si la persona que els té al seu càrrec ho autoritza igualment.

Per la seva banda, Renfe té previst tornar l'import dels bitllets si es demostra que un client no ha pogut viatjar perquè ha presentat símptomes compatibles amb el coronavirus abans d'agafar el tren, segons fonts de la companyia.

El sistema de moment s'ha instal·lat de moment a les estacions de Sants i Puerta de Atocha de Madrid i s'estudiarà si també s'habilitarà en altres estacions d'alta velocitat del corredor entre les dues ciutats, entre les quals hi ha les altres tres capitals de demarcació catalanes i Figueres Vilafant.

Les càmeres ja portaven uns dies instal·lades a les estacions de Barcelona i Madrid i han estat funcionant en mode de proves. A més d'estar dirigides als passatgers, també controlarà al personal d'Adif, Adif Alta velocitat i del personal autoritzat a accedir a la zona d'embarcament.

Les càmeres detecten les persones que no porten mascareta o les que la porten mal posada. Si es neguen a posar-se-la, els vigilants podran denegar l'accés a aquests viatgers.

Per la seva banda, Renfe té previst tornar l'import dels bitllets si es demostra que un client no ha pogut viatjar perquè ha presentat símptomes compatibles amb el coronavirus abans d'agafar el tren, segons fonts de la companyia.

Amb tot, Adif ha recomanat als viatgers que acudeixin a l'estació amb suficient antelació per facilitar l'aplicació d'aquestes mesures.