L'exconsellera Dolors Bassa va assegurar que ahir va ser «és un dia trist», perquè mentre quatre dels presos independentistes continuen en tercer grau, la resta han hagut de tornar a la presó. «El tercer grau és efímer; aprofitarem al màxim els minuts i segons que estiguem en llibertat», va valorar a la sortida del centre penitenciari Puig de les Basses.

L'exconsellera diu que és «impensable» que se'ls pugui revocar el tercer grau tan sols amb el recurs de la Fiscalia. «Pensàvem que podríem refer ponts i altra vegada queda estroncat» va lamentar, reiterant que és «una vergonya» que el Suprem hagi canviat la jurisprudència. «Amb nosaltres el dret és incertesa i fan el que volen», va afegir Dolors Bassa.

La decisió també va generar reaccions dels partits independentistes. El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, va demanar ahir al president del Govern central, Pedro Sánchez, que no «calli» davant la revocació del tercer grau penitenciari als presos pel procés, i va advertir que amb «l'ull per ull, acabarem tots cecs».

«No calleu davant d'això, tant els uns com els altres», va demanar al PSOE i a Unides Podem. «El poder judicial ens ha declarat la guerra a nosaltres i a vosaltres i amb uns quants tuits no ho frenarem», va dir en referència als que va escriure dimarts el vicepresident, Pablo Iglesias, que qualificaven de «mala notícia» la revocació del tercer grau.

En aquest mateix sentit, la portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs, va destacar durant la seva primera intervenció en el ple que el Govern espanyol s'ha encarregant «d'anul·lar qualsevol possibilitat de diàleg».

Sense penediment

«L'aparell judicial espanyol ens agredeix constantment i de manera discrecional i un govern que es considera progressista calla, i qui calla atorga», va denunciar abans de recalcar que «la taula de diàleg hauria de ser més que una foto i fins ara només ha estat això».

A més, va proclamar que els independentistes no senten «penediment ni res que s'hi assembli» i que aquesta altra «mostra de crueltat» de l'Estat els anima a actuar amb «més determinació i més força».

En paral·lel, JxCat va apel·lar ahir al sobiranisme per «refer la unitat i replantejar estratègies» al diàleg amb el Govern central, en el qual veuen «imprescindible» que participin «mediadors» després de la posició de la Fiscalia contra el tercer grau dels presos sobiranistes.

Poders independents

El president del Govern, Pedro Sánchez, va respondre a les crítiques de la portaveu de JxCat recordant que l'executiu «no posa ni treu sentències», perquè «afortunadament» ho fan els tribunals. Sánchez va remarcar que estan criticant «i estan en el seu dret», va admetre, una decisió d'un «poder independent» com és el judicial, i que ho fan «a la seu d'un altre poder independent», és a dir, el legislatiu. «Però s'estan equivocant en el destinatari de les seves crítiques, el Govern central». Sánchez va emmarcar dins «l'autonomia» de la Fiscalia la petició de suspendre el tercer grau.