El PDeCAT manté el seu pols amb JxCat, el nou partit impulsat per l'expresident Carles Puigdemont, i detecta, segons fonts consultades per Efe, pressions a militants perquè canviïn de bàndol, en vigílies que la formació demòcrata debati aquest dijous el seu futur en la reunió del seu consell nacional.

La direcció executiva del PDeCAT, capitanejada per David Bonvehí, s'ha reunit aquest dilluns per pair l'acte fundacional de JxCat de dissabte passat, en què van participar cares conegudes de la formació demòcrata, com els exconsellers presos Jordi Turull, Josep Rull i Joaquim Forn i altres afins a Puigdemont.

Un acte que va tenir un format inèdit per la pandèmia, ja que es va celebrar en un plató televisiu i sense públic, en una imatge molt diferent del bany de masses que va suposar l'acte de presentació de la Crida Nacional per la República el 27 d'octubre de 2018 .

Segons fonts del PDeCAT consultades per Efe, la direcció executiva, en què hi ha afins a Puigdemont com Míriam Nogueras o Lourdes Ciuró, s'ha concentrat aquest dilluns en els preparatius del consell nacional del 30 de juliol a la tarda, on tindrà lloc el debat sobre el futur de la formació hereva de CDC.

Una reunió en què està prevista una intervenció inicial de Bonvehí i un torn de paraula obert als consellers nacionals del partit, sense que hi hagi de moment cap votació a l'agenda, llevat que el sector crític opti per introduir en les pròximes hores una proposta de resolució sobre la necessitat de consultar a la militància l'encaix amb JxCat.

Puigdemont va mostrar aquest diumenge passat un to conciliador i va dir estar convençut que hi haurà un acord amb el PDeCAT de David Bonvehí, però la batalla interna no ha cessat.

És més, després de la creació de JxCat ja com a partit, fonts demòcrates han assegurat que s'estan produint "trucades i pressions" a militants del Partit Demòcrata per afiliar-se a la nova formació de Puigdemont.

Si bé JxCat debatrà en el marc del seu llarg procés congressual -fins al 3 d'octubre- si accepta o no la doble militància, els estatuts del PDeCAT no ho contemplen i la direcció demòcrata ja va avisar que qui vulgui afiliar-se a una altra formació ha de ser "honest" i donar-se de baixa.

JxCat acumula més de 2.800 inscrits en les seves poques hores de vida com a partit, tot i que fonts de la direcció del PDeCAT afirmen que això no sembla haver afectat el seu volum de militants.

Amb aquest equilibri de forces, sense data encara per a les eleccions catalanes i sense candidat confirmat, tots els escenaris estan oberts.

Segons les fonts consultades, la possibilitat que JxCat i PDeCAT arribin a un acord d'integració abans que acabi el llarg procés congressual de JxCat el proper 3 d'octubre és remota, perquè Puigdemont es nega a integrar altres sigles, sinó només persones.

"No ens volen com a organització dins de JxCat. Només volen integrar gent individualment", exposa un dirigent del PDeCAT per explicar per què no arriba l'acord amb Puigdemont.

També és poc probable, encara que no descartable, que acordin una coalició electoral per a les pròximes catalanes, cosa que avala Bonvehí però que no agrada a Puigdemont ni a el fins ara líder de la Crida Nacional per la República, Jordi Sànchez, un dels pilars de JxCat tot i continuar a la presó.

Un altre escenari poc imaginable fa uns mesos però que cada vegada cobra més força és que el PDeCAT -que té els drets electorals- provi sort presentant-se en solitari a les eleccions i tracti d'aconseguir alguns diputats que, encara que fossin pocs, puguin ser claus en la configuració de majories.