Els alcaldes de Barcelona i de l'àrea metropolitana afectats per les restriccions d'activitats a causa de l'extensió de la covid-19 en els seus municipis reclamen que s'expliqui a la ciutadania la situació amb una compareixença «del màxim nivell» de la Generalitat.

Ahir al matí es van reunir els alcaldes i alcaldesses de 14 municipis de l'àrea metropolitana de Barcelona, inclosa la capital catalana, amb les conselleres de Presidència, Meritxell Budó, i de Salut, Alba Vergés, i el conseller d'Interior, Miquel Buch, a més del nou secretari de Salut Pública, Josep M. Argimon, i el director de la Unitat de Seguiment de la covid-19, Jacobo Mendioroz, de forma telemàtica.

Després de la reunió, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va demanar una compareixença «al màxim nivell» de la Generalitat que aclareixi temes com la mobilitat dels ciutadans, a més de sol·licitar més efectius dels Mossos d'Esquadra a suport a les policies locals i que s'indiqui si se sancionarà els infractors de les dues resolucions aprovades pel Govern.

Sobre si ha de ser el president de la Generalitat qui informi i comparegui davant els ciutadans, l'alcaldessa va apuntar que ha de ser el Govern qui decideixi aquesta qüestió, però va instir que han «trobat a faltar» una explicació d'alt nivell.

La qüestió de la mobilitat de les persones en les àrees afectades per les restriccions és un tema que hauria d'aclarir, segons el parer dels alcaldes, que van dir que els representants de la Generalitat van introduir ahir el concepte de «mobilitat responsable» per referir-se a aquesta qüestió.

Juntament amb Colau van comparèixer també els alcaldes de l'Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, i el de Badalona, Xavier García Albiol, que van informar de les peticions i valoracions de la trobada en nom de la resta de municipis de l'àrea metropolitana.

Ada Colau va dir que els alcaldes han valorat positivament «un canvi» d'actitud en positiu al Govern, després del nomenament de Josep M. Argimon com a nou secretari de Salut Pública -càrrec que va estar sense responsable més d'un mes- i la resolució aprovada divendres pel Procicat ordenant el tancament de l'oci nocturn. Segons aquesta resolució, els bars, restaurants, salons de joc, casinos i altres espais hauran de tancar a mitjanit i durant 15 dies, com a mínim, una decisió que ha creat malestar en el sector.

Relaxar les restriccions

Els tres alcaldes van valorar positivament aquesta resolució, si bé García Albiol va demanar que «no es culpabilitzi» el sector de l'oci nocturn. Però va admetre, en qualsevol cas, que «és un tipus d'activitat en el qual la gent es relaxa» i es produeixen més contagis.

El Govern català ahir finalment va anunciar que obre la porta a revisar en els propers dies les restriccions que afecten els sectors de la cultura i l'esport a Barcelona i altres localitats afectades per rebrots de covid-19, sempre que ho avalin les dades epidemiològiques.

Això vol dir que, si els experts ho aconsellen i el Procicat ho aprova, equipaments com cinemes, teatres o gimnasos podrien començar a recuperar la seva activitat. Així ho va explicar el delegat de la Generalitat a Barcelona, Juli Fernàndez, després de la reunió matinguda amb els catorze alcaldes metropolitans.