El Tribunal Suprem ha condemnat a penes de més de dos anys de presó els 14 acusats de l'assalt al centre cultural Blanquerna de Madrid a la Diada del 2013, després que el Constitucional li ordenés dictar una nova sentència per l'aplicació indeguda d'una circumstància agreujant.

L'Audiència Provincial de Madrid va imposar als responsables de l'assalt penes que oscil·laven entre els sis i vuit mesos de presó per desordres públics i una multa per danys amb l'atenuant de reparació, si bé el Suprem va anul·lar parcialment la sentencia el 2017 i va elevar les condemnes fins als quatre anys de presó.

No obstant això, el Tribunal Constitucional va instar el Suprem a dictar una nova sentència en considerar que l'anterior, en què va aplicar l'agreujant de motius de discriminació ideològica, va vulnerar els seus drets a un procés amb totes les garanties i a la presumpció d'innocència.

Així ho ha fet la Sala Penal del Suprem, que ha tornat a condemnar els acusats, en aquest cas a penes de 2 anys i 7 mesos a dotze d'ells; 2 anys i 8 mesos a Jesús Fernando Fernández per encapçalar l'acció, i a un mes més a Juan Luis López per haver tingut un paper protagonista en els fets, segons informa el tribunal.

En la seva nova sentència, datada el passat 9 de juliol, els magistrats consideren que «l'acte de rebentar una reunió política constitueix delicte de desordres públics en concurs amb un delicte contra el dret de reunió» i no aprecia l'atenuant de reparació de dany. Estima d'aquesta manera parcialment els recursos de la Fiscalia i de la Generalitat de Catalunya i imposa també als acusats la pena d'inhabilitació durant el temps de la condemna.

Els magistrats mantenen les multes que va imposar l'Audiència de Madrid en relació amb el delicte de danys atès que el TC va deixar sense efecte l'agreujament que va aplicar el Suprem i els efectes del pronunciament del Constitucional s'han d'estendre a tots els condemnats, amb independència que recorreguessin o no. L'assalt va tenir lloc l'11 de setembre, dia de la Diada, del 2013, al centre cultural de Blanquerna quan els acusats, amb la finalitat «d'impedir la seva celebració», van accedir «en massa», trencant la porta automàtica de vidre sota la consigna «no ens enganyen, Catalunya és Espanya», segons els fets provats de la sentència.

A l'acte, contra el qual afiliats i simpatitzants de formacions polítiques com «Democracia Nacional, Falange, Nudo Patriota Español i Alianza Nacional» van convocar una protesta, hi va assistir el llavors delegat de la Generalitat a Madrid Josep Maria Bosch, sense que hagi quedat acreditat que els assaltants coneguessin la seva identitat.