22 de juliol de 2020
22.07.2020
L'Empordà

Catalunya rebrà el 20% dels primers 6.000 milions del fons de reconstrucció

El Principat (1.240 milions d'euros) i la Comunitat de Madrid (1.490 milions d'euros) s'enduen el 45% dels diners del primer tram destinat a pal·liar els efectes de la COVID-19 a Espanya

23.07.2020 | 06:30
El Parlament, ahir, durant la sessió de control al Govern.

El Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) va publicar ahir l'ordre del Ministeri d'Hisenda que determina el repartiment del primer tram de 6.000 milions del Fons Covid-19. Catalunya serà dotada amb més d'1,2 mil milions, fet que suposa un 20,77% del total d'aquesta primera partida. Al seu torn, la Comunitat de Madrid rebrà més d'1,4 mil milions, fet que suposa un 24,92% del total d'aquest primer tram.

Així, les dues comunitats abasten gairebé el 45% del total del repartiment del primer tram d'aquest fons ,que va ser convalidat la setmana passada pel Congrés, tot i les contínues queixes pel seu repartiment, que també es van fer extensibles des de les autonomies.

D'aquesta manera, el repartiment del primer tram queda de la següent manera: Madrid rep en total 1.490 milions d'euros; Catalunya, 1.240 milions; Andalusia, 597 milons; la Comunitat Valenciana, 449; Castella i Lleó, 349; País Basc, 328; Castella-la Manxa, 319; Galícia, 268; Canàries, 158; Aragó, 146; Astúries, 106; Balears, 104; Múrcia, 98; Extremadura, 96; Navarra, 88; Cantàbria, 64; La Rioja, 57. Melilla i Ceuta rebran cadascuna 12 milions.


Criteris de despesa sanitària

El Fons anomenat Covid-19 repartirà en total 16.000 milions d'euros entre totes les autonomies i està format per quatre trams que tenen en compte les necessitats de finançament en matèria de sanitat, educació i de minva d'ingressos. El tram aprovat ahir és el primer dels dos que es distribuiran entre els territoris seguint criteris representatius de la despesa sanitària.

Aquest primer tram de 6.000 milions té en compte l'impacte del virus en les comunitats, de manera que en la distribució computen els ingressos UCI (30%); els pacients hospitalitzats (25%); les PCRs totals realitzades (10%), així com la població protegida equivalent (35%). Les variables sanitàries són les registrades fins al 30 d'abril.

El segon tram del fons arribarà als 3.000 milions i s'abonarà al novembre. Els criteris de repartiment es basaran en els ingressos UCI (25%); els pacients hospitalitzats (20%); les proves PCR totals realitzades (10%); i en la població protegida equivalent (45%). Les variables sanitàries seran les notificades a 31 d'octubre, fet que permetrà avaluar l'impacte de la pandèmia en els propers mesos per fer el repartiment en funció del seu impacte.

El tercer tram està associat a l'educació amb 2.000 milions d'euros, que es transferirà al setembre, mes en què comença el curs escolar. Aquests recursos es repartiran d'acord amb la població de 0 a 16 anys (80%) i la població de 17 a 24 anys (20%).

El quart tram del fons està dotat amb 5.000 milions d'euros i es repartirà al desembre a les comunitats de règim comú per compensar els menors ingressos per la reducció de l'activitat econòmica. D'aquest tram es reserven 800 milions que es distribuiran d'acord a criteris associats a l'impacte pressupostari en l'àmbit del transport públic.


Aragonès: «Tardor complexa»

Per la seva banda, el vicepresident del Govern i conseller d'Economia i Hisenda, Pere Aragonès, va advertir ahir que la gestió de la pandèmia la propera tardor serà «complexa» i «difícil» i que requerirà mobilitzar «tots els recursos» en la «major mobilització» de diner públic dels darrers anys.

El republicà va criticar que el Govern espanyol no permeti amb la regla de despesa als ajuntaments utilitzar el seu superàvit sinó que es vulgui administrar des de l'Estat. A més a més, va dir que el Govern necessita disposar d'un major marge d'endeutament amb un dèficit fins a l'1% del PIB per afrontar la pandèmia.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook