Després d'un enigmàtic silenci durant l'estat d'alarma, Carles Puigdemont va tornar a la palestra per donar el cop de gràcia definitiu al PDeCAT. Les dues parts dirimiran aquesta setmana si poden continuar convivint a JxCat o si consumen un divorci accelerat per l'aposta de l'expresident en forma de nou partit, la primera pedra del qual es col·locarà el dissabte en una assemblea fundacional. El cert és que la ruptura de Puigdemont amb la marca hereva de CDC ha impulsat les expectatives electorals de JxCat, que en dos mesos ha retallat cinc punts al seu principal adversari i soci del Gover, ERC.

Segons una enquesta sobre les eleccions catalanes del Gabinet d'Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) pel diari El Periódico, els republicans guanyarien aquests comicis anunciats des del gener, però encara no convocats pel president, Quim Torra, que amb la seva estratègia de dilació, justificada primer pel coronavirus i ara pels rebrots, està brindant a Puigdemont el temps suficient per poder enfortir JxCat. Des del maig, ERC ha perdut 2,7 punts, gairebé els mateixos que ha crescut la marca que lidera l'expresident, que recuperaria la segona plaça que li havia arrabassat el PSC.

El partit d'Oriol Junqueras obtindria el 22,5% dels vots i 34-35 escons (ara en té 32) i JxCat, el 19,3% dels sufragis i 29-30 diputats (avui en té 34). Esquerra ha retrocedit sis parlamentaris des del sondeig del maig, mentre que els postconvergents han pujat en quatre representants. Si la distància entre els dos partits fa dos mesos era de 8,4 punts i 15 escons, ara es queda en 3,2 punts i 5 escons.

A partir de 1.479 entrevistes, el treball de camp de l'enquesta es va elaborar del 6 al 13 de juliol, en plena negociació entre Puigdemont i el PDeCAT i les maniobres de l'expresident per fer-se amb la marca JxCat. El sondeig també va coincidir amb la crisi del rebrot de Lleida, gestionada sobretot per conselleries d'ERC.