Els líders independentistes presos pel procés van sortir ahir al matí de les presons on compleixen condemna i per primera vegada podran gaudir del règim de semillibertat que els han concedit les juntes de tractament dels centres penitenciaris catalans, fet pel qual podran passar el cap de setmana a casa. Les juntes de les presons de Lledoners, Wad Ras i Puig de les Basses han decidit aplicar als nou presos del procés la modalitat de règim obert habitual que preveu l'article 83 del reglament penitenciari, de manera que només hauran de fer nit a la presó, entre 8 i 11 hores diàries, normalment de dilluns a dijous.

D'aquesta manera, el règim de semillibertat concedit als presos del procés es va fer efectiu ahir, de manera que passaran tot el cap de setmana fora del centre penitenciari, ja que es tracta d'una mesura d'execució immediata que només pot ser suspesa o revocada per ordre judicial.

La primera a sortir al carrer va ser l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell, que va abandonar la presó barcelonina de Wad Ras abans de les set del matí, i va pujar a un cotxe sense fer declaracions. Posteriorment, van sortir de la presó de Lledoners l'exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras (que immediament va trucar al president de la Generalitat, Quim Torra, per posar-se a la seva disposició), els exconsellers Jordi Turull i Raül Romeva i el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart.

Més tard van abandonar aquesta mateixa presó els exconsellers Josep Rull i Joaquim Forn, i l'expresident de l'ANC i exdiputat Jordi Sànchez. L'última a sortir, de la presó de Puig de les Basses, a Figueres, va ser l'exconsellera Dolors Bassa.

Coincidint amb la seva sortida al carrer, Jordi Cuixart va publicar al seu compte de Twitter un missatge en el qual indicava que «el tercer grau no és res». «Seguirem lluitant perquè s'acabi tota la repressió, pel retorn dels exiliats i per l'autodeterminació de Catalunya. Visca la República Catalana. Som i serem!», va concloure. Paral·lelament, Turull va assenyalar, en declaracions a RAC1: «Veurem quant temps dura tot això. Tots saben que la Fiscalia està absolutament decidida, en termes d'escarment i de venjança».

ERC i les associacions de suport als presos independentistes van desconvocar els actes de rebuda que havien organitzat a causa de la situació actual de propagació de la covid-19 i les recomanacions de les autoritats.

Per part seva, el secretari de Justícia i Interior del PP, Enrique López, va anunciar que el seu partit denunciarà davant les instàncies que calgui els «privilegis» dels polítics independentistes condemnats pel procés.