El nombre de naixements vius que es van registrar a Catalunya el 2019 és de 60.958, un 4,1% menys en relació amb l'any anterior, segons les xifres provisionals que ha publicat aquest divendres l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat). La demarcació de Girona està entre les menys fecundes, amb un descens del -5,1%.

La disminució de naixements només ha afectat les mares de nacionalitat espanyola amb un descens del 7,5%, mentre que els nounats de mares estrangeres han augmentat un 4% i representen el 32,1% del total.

Tots els àmbits territorials han registrat un descens del nombre de naixements excepte les Terres de l'Ebre (Tarragona), amb un creixement de l'1,3%, mentre que el Camp de Tarragona (-5,5%) i les comarques gironines (-5,1%) han registrat les baixades més elevades.

Catalunya ha experimentat un descens continuat de la natalitat des del 2008, una reducció que "s'explica per la disminució del nombre de dones en edat fèrtil i pel nombre inferior de fills per dona".

El 2019, l'edat de maternitat es va situar en 32,9 anys en mares de nacionalitat espanyola i en 30,6 en mares de nacionalitat estrangera, i l'edat mitjana en el naixement del primer fill en 31,2 anys.