Catalunya s'encamina a regular per primera vegada els preus del lloguer. Després d'un llarg debat intern al Govern entre JxCat i ERC i mitjançant la pressió de moviments com el del Sindicat de Llogaters, ahir es va registrar una proposició de llei de contenció i moderació dels preus del lloguer al Parlament mitjançant lectura única -fórmula d'urgència- que compta amb el suport de JxCat, ERC, la CUP i els comuns.

D'aquesta manera i segons van confirmar fonts de la Generalitat, es podrà aprovar la mesura abans que acabi la legislatura. El portaveu de Sindicat de Llogaters, Jaime Palomera, va afirmar que la norma és de mínims «però imprescindible per al canvi de paradigma que necessitem, avui és un gran dia, un dia històric».

Segons el contingut de la llei, com a norma general els nous contractes d'habitatges de lloguer no podran superar el preu acordat en l'anterior contracte. És a dir, que l'arrendador ha d'informar, quan entra un nou inquilí, sobre quin era el preu a què es va llogar anteriorment. Si no facilita aquesta informació, el llogater pot demanar una sanció. Això incentivarà, segons el sindicat, que «no es facin trampes», segons Palomera. Les sancions van de 3.000 a 90.000 euros.

Amb la norma s'impediran pujades a tots aquests habitatges i es fomentarà de la rebaixa de les que estan per sobre del preu mitjà fixat per l'administració per a cada zona. Que és el preu mitjà d'aquesta zona per a habitatges en condicions similars. Això implica que el 50% dels que estan per sobre de la mitjana s'han d'actualitzar baixant el preu mitjà.

Un cop s'aprovi la llei, s'aplicarà de forma immediata en els 60 municipis de més de 20.000 habitants amb el mercat de lloguer més tensionat. Afectarà, doncs, uns 5 milions de persones. Al cap d'un any de funcionament de la llei, cada municipi haurà d'aprovar la continuïtat de la norma. En el cas dels habitatges en què el preu estava per sobre del preu mitjà de la seva zona, el nou contracte haurà de tenir com a valor màxim el valor que estableix l'índex, que és el preu mitjà de cada zona fixat per l'administració. Respecte als habitatges que es posen en lloguer per primera vegada, hauran d'ajustar-se a l'índex fixat per l'administració per a cada zona.

Les excepcions

La llei, basada en el Codi Civil català, preveu excepcions per a casos de gran rehabilitació, obres de millora, relació de parentiu entre propietari i inquilí i altres règims de rendes. I els habitatges d'obra nova no estarà afectats per la regulació durant els primers tres anys, però passat aquest període hauran també ajustar-se a l'índex de preu mitjà de la zona, de manera que si el lloguer ha estat durant aquests tres anys molt superior a l'índex, la rebaixa del preu haurà de ser notable.

Sancions en cas d'incompliment

La proposta inclou un règim sancionador en cas d'incompliments. Quan un arrendador llogui un habitatge durant mesos sense haver informat del preu de l'anterior contracte, la sanció pot arribar als 90.000 euros. El text de la proposta reconeix les organitzacions d'inquilins com a part en la mediació de conflictes.

Es tracta d'una iniciativa elaborada després d'una llarga negociació Sindicat de Llogaters amb el Departament de Justícia, liderat per la republicana Ester Capella. L'associació ciutadana considera la norma un primer pas de mínims i recorda que en l'últim lustre els lloguers s'han incrementat 30 vegades més que els sous. La norma tindrà forma de proposició de llei de lectura única, fórmula que permetrà, si es manté aquesta majoria de grups favorable, que la norma entri en vigor abans de la fi de la legislatura.

A l'abril de l'any passat, després d'una llarga pugna interna entre JxCat i ERC, el Govern va haver de fer marxa enrere a un decret sobre habitatge que incloïa una primera regulació, però que les organitzacions socials van considerar del tot insuficient.El document plantejava iniciatives per incrementar el deficitari parc d'habitatge social i moderar els preus de lloguer d'habitatge lliure, incloent un índex de referència en els contractes d'arrendament.