El Govern català obliga a dur «sempre» la mascareta a tots els espais públics encara que es compleixin les distàncies de seguretat, un límit que fins ara n'excloïa l'ús. La Generalitat multarà a partir de demà amb fins a cent euros les persones de més de sis anys que surtin de casa sense mascareta, fins i tot quan es pugui mantenir la distància de seguretat, tot i que segueixen vigents les excepcions que eximeixen el seu ús quan sigui incompatible, com fer esport o banyar-se.

L'ús obligatori de les mascaretes entra en vigor aquest dijous a tota Catalunya. Així ho ha avançat el president de la Generalitat, Quim Torra, durant la sessió de control al ple d'aquest dimecres. El Procicat ha aprovat la mesura en la reunió d'avui. Torra també ha assegurat que decretarà el confinament domiciliari quan els experts així ho recomanin. De moment no es contempla aquest escenari. El líder del PSC-Units, Miquel Iceta, s'ha mostrat "preocupat" pels brots de covid-19 a Lleida, ha acusat el Govern d'anar "tard" amb la gestió, i ha afirmat que la ciutadania no confia en l'executiu. Torra ha reblat que com pot confiar Iceta en el govern espanyol si encara no ha donat dades de les víctimes a les residències.

"Si cal prendre un confinament domiciliari ho farem, però escoltarem sempre els experts", ha argumentat Torra. El president ha defensat la gestió del seu Govern, i ha afirmat que "totes" les enquestes diuen que la Generalitat ha gestionat "millor" l'epidèmia que Espanya. "Ens hem anticipat", ha subratllat Torra.

Per la seva banda, Iceta ha insistit que s'arriba "tard" per controlar el rebrot de Lleida i el Segrià, i que no pot ser cap "excusa" ni "consol" que el govern espanyol també hagi pogut actuar lent en altres episodis. De fet, el líder socialista ha recordat a Torra que també ha decidit "d'un dia per l'altre" el confinament perimetral del Segrià, tot i que al seu dia va criticar que la Moncloa decretés l'estat d'alarma també en 24 hores.

«En moments complexos, amb el que està passant al món, amb els brots que anirem tenint, cal interioritzar aquesta mesura i creiem que ha de passar per tot el país», va indicar la consellera a RAC1, tot recordant que la mascareta «no substitueix la distància». La consellera va justificar pel comportament de l'epidèmia, però també de la societat i els «riscos» que s'estan assumint. «Comença a haver-hi molta més mobilitat i per disminuir els riscos crec que és important prendre aquesta mesura», va insistir. A més, va indicar que «molta gent està espantada perquè veu que la gent no compleix», i tampoc ho entenen els professionals sanitaris després del que han viscut.

Sobre els detalls de la mesura, la consellera va defensar que la intenció del Departament de Salut és que s'hagi de portar la mascareta «com a norma general a tot arreu», encara que es pugui garantir la distància de seguretat. Tot i això, va detallar algunes excepcions, com ara la pràctica esportiva i l'àmbit familiar. A més, va reconèixer que és «més complicat» aplicar la normativa a la platja, però va insistir que sí que s'haurà de portar en els trajectes i que caldrà seguir mantenint la distància social i una bona higiene de mans. «Hem d'interioritzar aquestes mesures, són un pas imprescindible que ens permetran fer una vida el més normal possible», va puntualitzar.

La consellera va confirmar que l'incompliment de la norma comportarà multes, ja que «tota norma porta la seva part de sanció», va recordar, i sobre el temps que ha de durar, va indicar que el Govern actuarà segons com evolucioni la pandèmia.

Decisió «unilateral» de Vergés

L'obligatorietat de la mascareta a tots els espais públics i hi hagi distància social o no, ha estat una decisió presa de forma «unilateral» per part de la consellera de Salut, segons va difondre RAC1 pocs minuts després de l'entrevista a Vergés. Concretament, el conductor del programa «El món a Rac1», Jordi Basté, va precisar que aquesta mesura va agafar per sorpresa els membres del Govern català, ja que «se n'han assabentat a quarts de nou del matí (d'ahir) i s'han començat a enviar missatges entre ells», va afirmar.