Un 38% d'infermers i infermers han patit al covid-19 a Catalunya, segons les dades d'una enquesta difosa pel sindicat SATSE. Aquest sondeig també conclou que aquests professionals posen una nota de 3,7 sobre 10 a la gestió del Departament de Salut a l'hora de solucionar els seus problemes durant la crisi sanitària. També suspenen, amb un 3 sobre 10, la quantitat i qualitat de material de protecció que han tingut a disposició, ja que han hagut de reutilitzar mascaretes FPP-2 o FPP-3 "vuit de cada deu" vegades per atendre els pacients. L'enquesta es va fer entre finals de maig i principis de juny a un total de 8.218 infermeres de tot l'Estat.

Segons l'estudi del sindicat, nou de cada deu professionals enquestes han treballat durant la crisi sanitària, i nou de cada deu han tingut contacte amb pacients diagnosticats o sospitosos de coronavirus.

Pel que fa a les proves de detecció de la malaltia, es van fer al 81,6% dels professionals d'infermeria de Catalunya. Al 61,5% se'ls ha fet proves PCR, a un 25,1% testos ràpids i a un 61,3% estudis serològics.

A més, tres de cada deu professionals consideren que necessiten més informació i formació sobre el maneig dels equips de protecció, mentre que un 33,4% declara no haver rebut cap mena d'informació i formació.

El 65,9% assegura que ha hagut de reutilitzar mascaretes quirúrgiques i un 64,2% bates impermeables i un 34,2% vestimentes de protecció dels d'un sol ús.

Els professionals puntuen amb un 4,9 sobre 10 la implicació del centre sanitari o sociosanitari en el qual treballen durant la crisi, mentre que la nota puja a 5,8 quan se'ls pregunta per la implicació del seu comandament superior.

El 19,3% de les infermeres han presentat alguna denúncia, escrit de queixa o similar respecte a les circumstàncies de seguretat en què han treballat, i la pandèmia ha afectat l'estabilitat del lloc de treball del 26,1% dels enquestats. El 18,6% assegura que ha necessitat ajuda psicològica per la sobrecàrrega de feina i per les dues condicions que han hagut de suportar.