El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha reiterat que Espanya obrirà les fronteres l'1 de juliol, malgrat que la UE ha recomanat als seus socis que permetin la mobilitat interna a partir de dilluns, i ha subratllat que es farà "amb seguretat" tant per als visitants com per als espanyols.

En una conferència de premsa, el ministre ha explicat que el Govern espanyol manté la decisió de no obrir les fronteres fins l'1 de juliol, i que Espanya treballa amb els socis comunitaris per assolir "una posició comuna" sobre quins controls establir pel que fa a països tercers.

La Comissió Europea va demanar dijous als estats membres que tornin a obrir les fronteres interiors abans del 15 de juny, dues setmanes abans del que preveu Espanya, perquè la reobertura a tercers països on la situació epidemiològica està controlada sigui possible a partir de l'1 de juliol.

El responsable del Centre d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha assegurat que des del seu punt de vista la UE no insta els països a obrir les fronteres, ha explicat que la data s'ha de decidir per criteris tècnics i sanitaris i ha apuntat que no seran "homogenis" a tots els països.

Simón ha alertat del risc d'obrir les fronteres i rebre casos de coronavirus d'altres països --aquesta setmana a Espanya, de 250 casos que s'han detectat un centenar són importats--, i que Espanya és un país que "viu del turisme" i que hi ha "mecanismes per controlar els brots fins a un cert punt".