El Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici és l'espai natural protegit més representatiu dels Pirineus. Anualment el visiten més de 560.000 visitants. Sant Maurici amb els Encantats al fons és una de les imatges més icòniques del Parc i de les més immortalitzades pels visitants. Aquest indret ha vist com l'anar i venir d'excursionistes ha desaparegut pel confinament arran del coronavirus. La Pica d'Estats (3.143 m) és el cim més alt de Catalunya i una de les muntanyes més conegudes. En un mes d'agost la poden arribar a pujar fins a 9.000 excursionistes. Aquesta primavera haurà estat de les menys visitades de dècades. El mateix li ha passat al romànic de la Vall de Boí que ha vist com les esglésies havien de tancar la porta.

Els dies de confinament han estat un regal per la natura que fa dies que ningú la trepitja i els animals a poc a poc van recuperant l'espai que l'allau d'excursionistes els envaïa. A mítics paisatges de postal com el llac de Sant Maurici al peu dels Encantats aquests dies s'hi pot apreciar la natura en estat pur.

Mentrestant, el cim dels Encantats restaran immòbils a l'espera de tornar a rebre gent ben aviat i ser un dels més retratats del Parc igual que les aigües cristal·lines de Sant Maurici, paisatge de fons de milers de fotografies de visitants del Parc Nacional d'Aigüestortes.

El Parc Natural de l'Alt Pirineu rep anualment la visita de gairebé 355.000 persones. La Pica d'Estats és un cim que pugen uns 13.000 excursionistes solament als mesos de juliol i agost. El volum de visitants un mes de maig normal és d'un miler. Aquesta primavera, la neu que encara queda a la part més alta, es desfà tranquil·lament sense centenars de petjades d'alpinistes que fan el cim.

Marc Garriga, director del Parc Natural de l'Alt Pirineu, ha explicat que la poca afluència de persones a la natura aquesta primavera beneficiarà l'ecosistema, tant la flora com la fauna.

Garriga ha recordat a la gent que fa esport que no poden sortir del seu municipi i a la gent que surt a passejar que no es poden moure d'un radi d'un quilòmetre. Garriga ha recomanat als esportistes que si accedeixen a la muntanya, estiguin federats.

Pel que fa al conjunt romànic de la Vall de Boí (Alta Ribagorça) va rebre durant l'any passat un total de 130.665 visites. Els turistes es concentren majoritàriament per Setmana Santa i durant els mesos de primavera i estiu.

Sònia Bruguera, alcaldessa de la Vall de Boí (Alta Ribagorça), ha explicat què és un fet "inèdit" que les esglésies estiguin tancades i no hagin pogut rebre visitants durant uns dos mesos. Per contra, remarca "l'explosió" que ha fet la natura deixant una Vall "espectacular".