El president del comitè d'empresa de l'Hospital Moisès Broggi de Sant Joan Despí (Barcelona), Christian Munné, ha anunciat que professionals sanitaris protestaran cada dia a les 20 hores davant dels hospitals per reclamar la tornada del 5% en els seus sous que se'ls va retallar el 2010 durant la crisi econòmica.

"No ho entenem, ens sembla una incongruència del món polític", ha lamentat Munné en declaracions a Europa Press aquest dilluns, després que el ple del Parlament rebutgés el divendres una esmena de la CUP per incloure la dotació dels professionals sanitaris als Pressupostos amb vots en contra dels socis de Govern: JxCat i ERC.

"Teníem una certa esperança que amb aquest projecte de Pressupostos es compensés. No entenem com una retallada es pot perpetuar deu anys", ha insistit Munné, que ha instat els dirigents a donar una explicació, en plena crisi pel coronavirus.

Ha celebrat els aplaudiments i el reconeixement social, a més de les possibles gratificacions per als professionals sanitaris arran de la pandèmia de coronavirus, però ha insistit a retirar la retallada del 5% del sou: "Ens sembla hipòcrita".

Sobre la reivindicació, ha defensat que "mentre els professionals tinguin forces" la protesta es farà cada tarda a les 20 hores -coincidint amb els aplaudiments de la ciutadania per homenatjar la tasca del personal sanitari-, i ha vaticinat que en altres centres com l'Hospital Clínic, l'Hospital del Mar de Barcelona i l'Hospital Santa Caterina de Salt (Girona) també es durà a terme.

Ha recordat que professionals d'aquests centres integren la Plataforma 5%, una entitat que ha reclamat la tornada del 5% del sou dels professionals sanitaris en ocasions anteriors i que confiava que els Pressupostos de 2020 "revertirien la retallada".

També ha destacat que el Parlament va aprovar en 2019 una moció de la CUP sobre la precarietat laboral en el sector públic -que incloïa la recuperació del 5% del sou dels sanitaris- amb 14 vots a favor (comuns, CUP i PP) i 116 abstencions (Cs, JxCat, ERC i PSC-Units).