El pla de desconfinament que proposa el Govern, elaborat pel grup d'experts liderat pel doctor Oriol Mitjà, preveu cinc fases de tornada gradual a la nova normalitat. El document no inclou terminis, sinó una "orientació" de com s'ha de flexibilitzar el confinament actual en el mig termini. El primer que es podria fer seria la tornada de persones sanes a llocs de treball no essencials, mentre que l'obertura d'escoles o els esdeveniments massius s'inclourien en les darreres etapes del pla. També es preveu un cribatge a gran escala amb 1,5 milions de testos en les pròximes setze setmanes i s'estudiarà la creació d'un "passaport d'immunitat", un certificat digital vinculat al carnet de vacunació que inclogui l'estat immunològic de cada persona.

El president, Quim Torra, ha explicat que per dur a terme aquest pla, el Govern crearà una unitat d'intel·ligència epidemiològica que pugui orientar la resposta més adequada en cada moment, d'acord amb la situació epidemiològica, la capacitat del sistema sanitari i la capacitat de control de la infecció.

Pel que fa a les fases, després del retorn de les persones sanes al seu lloc de treball, el pla preveu el desconfimament "parcial i controlat" de sectors concrets i la sortida al carrer de persones sanes per evitar "l'esgotament social". En aquesta fase, els experts recomanen que grups de població com els nens o la gent gran no entrin en contacte entre sí.

La tercera etapa que es preveu és l'obertura de bars i restaurants i l'autorització a la realització d'esdeveniments de menys de 30 persones, mantenint sempre la distància social. En quart lloc obririen les escoles, equipaments culturals i esportius per a ús individual i finalment es permetria ja tot tipus d'activitat massiva.

Torra no s'aventura a donar dates sobre com s'aniran cremant les diferents etapes. "La data ja arribarà", assegura. Segons el president, no és "prudent" afegir pressió a l'actual context i, en aquest sentit, ha retret a Pedro Sánchez que hagi fixat el 27 d'abril com el dia per a la sortida dels infants, una qüestió en la que els presidents no han entrat a fons aquest diumenge.

El pla també inclou altres mesures paral·leles com la monitorització de la mobilitat -es proposa mantenir-la per sota del 65% fins que la taxa de nous ingressos a les UCI per covid-19 estigui per sota del 20%-, un estudi de seroprevalença a 50.000 persones o un cribatge a gran escala amb 1,5 milions de nous testos de coronavirus i sis milions de testos de seroprevalença.

A més, el document amb què treballa el Govern planteja la implantació d'un "passaport d'immunitat", similar al que s'estan plantejant altres països com Alemanya o Regne Unit, que es podria utilitzar en la fase de reobertura d'espais públics o allà on no es pugui assegurar la distància social.

"Es tracta d'una proposta per orientar la política de desconfinament a mig termini, amb estratègies per contribuir a controlar l'epidèmia", ha dit Torra. En aquest sentit, serà ara el Departament de Salut qui desenvoluparà més a fons aquestes recomanacions per convertir-les en propostes concretes.

El president insisteix que és la Generalitat qui ha de liderar i gestionar el desconfinament a Catalunya, malgrat en la conversa d'aquest diumenge amb el president espanyol, Pedro Sánchez, no s'ha abordat el retorn de les competències per poder dur a terme aquest pla: "No s'ha compromès a res, però la imposició no és la millor manera de funcionar en una epidèmia".

El que sí ha valorat positivament Torra de la seva trobada amb Sánchez és la seva "prudència" i la voluntat de permetre un desconfinament asimètric, com es reclamava des de la Generalitat. "Ha escoltat i s'ha compromès amb la territorialització de l'epidèmia", ha assegurat Torra a preguntes dels periodistes.