Els Mossos d'Esquadra desplegaran aquest cap de setmana un total de 200 controls policials en diferents punts de carreteres i autopistes per restringir la mobilitat i evitar el desplaçament cap a segones residències. Un miler d'agents treballaran en aquets controls, dissenyats en el marc del dispositiu Oris que el cos va posar en marxa per la crisi del coronavirus.

L'objetiu dels controls serà l'aplicació de les mesures de restricció de la mobilitat previstes en el decret d'estat d'alarma aprovat pel govern espanyol. Els punts de control seran fixes i dinàmics. Els agents identificaran i denunciaran a totes aquelles persones que circulin sense cap motiu previst. Les sancions oscil·len entre els 600 i els 30.000 euros.

Els Mossos recorden que les activitats a l'aire lliure, com esquiar, passejar, fer esport, anar en bicicleta o practicar running estan actualment prohibides. Per això, a més dels controls a la xarxa viària, els agents també vetllaran perquè no es facin aquest tipus d'activitats.

Controls

Cassà de la Selva, rotonda de la C-65 que enllaça cap a Llagostera. Aquest és un dels punts de comarques gironines on els Mossos d'Esquadra han muntat un dels 200 controls policials que, des d'aquest divendres i durant el cap de setmana, s'estendran per tot el territori.

L'objectiu és reduir al màxim la mobilitat a les carreteres i, sobretot, impedir que la gent se salti el confinament o vagi a les segones residències durant l'estat d'alarma. A les comarques gironines, només per posar un exemple, els Mossos es despleguen arreu dels principals accessos que porten cap a la Costa Brava o el Pirineu.

Hi haurà controls, per exemple, a Cassà de la Selva, a Celrà, a la Jonquera, a Portbou, a Molló, a Ripoll, a Palafrugell, als túnels de Bracons, a Figueres o a Maçanet de la Selva. Només per posar-ne alguns, perquè el cos policial intensificarà la presència a peu de calçada per assegurar-se que la gent compleix allò que dicta el decret d'estat d'alarma per combatre la covid-19.

A Cassà de la Selva, per exemple, les dues patrulles que hi havia a la C-65 s'asseguraven que els conductors havien agafat el cotxe perquè realment ho necessitaven. Per això, entre d'altres, comprovaven si duien certificats d'empresa (en el cas d'aquells que anessin o tornessin de la feina) o si acompanyaven familiars al metge (quan, per exemple, anaven dues persones al cotxe).

Més de 16.800 actes

D'ençà que va començar l'estat d'alarma, els Mossos d'Esquadra ja han aixecat més de 16.800 actes arreu de Catalunya contra gent que s'ha saltat el confinament. Tan sols ahir, els agents del cos van interposar-ne 1.382, cosa que eleva el global a 16.820.

D'altra banda, aquest dijous els Mossos d'Esquadra van detenir deu persones més per infringir l'estat d'alarma i, entre d'altres, enfrontar-se als agents. Amb aquests arrestos, d'ençà que va entrar en vigor l'estat d'alarma pel coronavirus, els Mossos ja han fet 111 detinguts arreu de Catalunya.