Per facilitar la justificació dels desplaçaments per part de la ciutadania en un control policial dels Mossos, la Generalitat ha activat un "certificat d'autoresponsabilitat" que tothom es pot descarregar d'internet i que serà efectiu a partir de la matinada de diumenge a dilluns. Segons ha explicat el conseller d'Interior, Miquel Buch, el document està inspirat en el model que es du a terme a França.

>>Descarrega aquí el certificat d'autoresponsabilitat

"Confiem en les persones, és un exercici de confiança amb la ciutadania", ha asseverat. La gent pot explicar a la declaració autoresponsable el motiu del seu desplaçament. El conseller ha avisat que si s'intenta enganyar la policia s'aplicarà la sanció corresponent.

Serà obligatori?

Buch ha deixat clar que aquest "certificat autoresponsable" és "recomanable" però no pas una "obligació".

Quin és l'objectiu del certificat?

El conseller ha detallat que l'objectiu és que la ciutadania pugui explicar el motiu del seu desplaçament, i que els agents podran comprovar si s'ajusta o no a realitat i als casos legals permesos davant l'actual situació de crisi sanitària pel coronavirus.

Qui l'ha de firmar?

Cadascú podrà signar el seu propi certificat, per justificar el seu viatge.

Per quins motius puc desplaçar-me?

Els casos que permet al·legar aquest document són aquests: l'adquisició d'aliments, productes farmacèutics i de primera necessitat; assistència a centre, servei o establiment sanitari; desplaçament al lloc de treball per efectuar la prestació laboral, professional o empresarial; retorn al lloc de residència habitual; assistència o atenció a persones grans, menors d'edat, dependents, persones amb discapacitat o persones especialment vulnerables; o desplaçament a entitat financera o d'assegurança. També es contempla la possibilitat que hi hagi una causa de força major o situació de necessitat, que s'ha d'especificar.

Què passa si surto de casa sense justificació?

Si no es compleix el confinament i es fa un desplaçament sense justificació, el ciutadà serà sancionats amb multes que van dels 100 als 600.000 euros en aplicació de la 'llei mordassa'.