CCOO de Catalunya veu amb "preocupació" que el govern espanyol no hagi "previst cap mesura adreçada als milers de treballadores de la llar i les cures i alerta que estan "desprotegides" tant en termes de salut com de condicions laborals i d'extinció de contracte. Davant d'això, el sindicat reclama a l'Estat que "els garanteixi uns ingressos mínims en cas d'acomiadament vinculat a la situació d'excepcionalitat actual o les mesures de protecció per no contagiar-se o contagiar les persones per a les quals treballen". A més ha demanat que s'estableixi "una compensació econòmica equivalent a la prestació per atur" per aquelles treballadores que s'hagin quedat sense ingressos per la crisi del coronavirus.

CCOO recorda que treballadores de la llar estan enquadrades dins d'un sistema especial del Règim general de la Seguretat Social i que "es troben excloses de la prestació d'atur i de la Llei de prevenció de riscos. "Si la situació del col·lectiu no era prou complicada per tractar-se d'un sector molt precaritzat i desregulat, la crisi del coronavirus n'ha incrementat les seves dificultats", denuncia el sindicat. "Si la situació de les treballadores documentades i donades d'alta a la Seguretat Social és ja és prou difícil, la situació de les que es troben sense autorització administrativa per residir a l'Estat espanyol és encara molt pitjor", reflexiona

Segons el sindicat, en molts casos aquestes treballadores s'estan veient obligades a prestar els serveis com a internes sense compensació econòmica, per evitar la possibilitat de contagi de la persona de qui té cura, amb tot el que representa de sobrecàrrega de feina i separació dels seus familiars. També recorda que moltes han de conviure amb persones que ja estan desenvolupant la malaltia, sense disposar de cap mesura de seguretat. "L'alternativa a aquestes dues situacions és ser acomiadades i no poder fer front a les despeses d'habitatge i de subsistència quotidiana", reflexiona CCOO.

El sindicat explica que davant la crisi del coronavirus ha reforçat els seus serveis d'atenció i assessorament telemàtics adreçats a les treballadores de la llar i les cures per resoldre els seus dubtes laborals i d'estrangeria vinculats a la crisi sanitària.