En aquests moments difícils a causa de la crisi sanitària pel coronavirus, i per tal d'evitar que la situació econòmica i laboral empitjori, UGT de Catalunya recorda que és important que les mesures siguin les adequades. El col·lectiu fa una crida a esgotar totes les vies de flexibilitat disponibles -borsa d'hores, teletreball, etc.- abans de presentar Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació. No se sap quantes setmanes durarà la situació, i les empreses hauran d'adoptar mesures que siguin graduals a la situació de cada moment econòmic.

A grans trets, UGT valora les mesures del govern de l'Estat com a positives, tot i que "ens falten elements com els permisos per conciliació, per als quals demanem una prestació econòmica i alguns aspectes pel que fa a les treballadores i els treballadors autònoms", diuen. Pel que fa als expedients de regulació temporals, el Reial Decret incorpora el comptador zero i el dret al subsidi de prestació per desocupació per totes les persones tot i no tenir el període cotitzat, que des de la UGT s'havia sol·licitat. Ara bé, demanen que aquests expedients de regulació es negociïn amb responsabilitat i que vagin d'acord amb cada moment de l'activitat econòmica de l'empresa, i s'esgotin els elements de flexibilitat interna possibles abans d'arribar a l'expedient temporal.

Així mateix, UGT recorda a les empreses l'obligació d'establir les mesures necessàries per garantir la seguretat i la salut dels treballadors i les treballadores.

"Des de la UGT de Catalunya volem fer un reconeixement a tota la gent que està treballant per la nostra salut, tota la gent que està en els hospitals, personal sanitari, personal de neteja, personal de seguretat, d'alimentació, transport, etc., a tota la gent que hi està treballant en aquesta situació límit. Us agraïm el servei i us donem tot el nostre suport. Però som conscients que aquests professionals estan treballant amb unes condicions que la crisi va retallar i, per tant, que ho estan fent amb les condicions retallades", expliquen. Bona part de les sobrecàrregues de treball són conseqüència d'uns pressupostos que no s'han recuperat de la crisi econòmica i de les retallades. Per això, el col·lectiu demana als governs que, a banda de l'agraïment i el suport, doti aquests professionals dels pressupostos i recursos necessaris per donar resposta a l'emergència sanitària amb garanties.

En aquest sentit, des de la UGT de Catalunya es posen a disposició dels treballadors i les treballadores del país per donar resposta a les necessitats i preguntes que aquesta situació està generant.