Independentistes d'Esquerra (agrupació de militants d'esquerres reafirmats com a independentistes d'esquerra), denuncia que el Govern espanyol ha decretat amb l’estat d’alerta pel coronavirus «un 155 encobert, centralista, centralitzador i autoritari» i emeten un comunicat on exposen els seus motius.

El grup senyala que les mesures que s'han dictat fins ara són «absolutament insuficients i ineficaces», ja que, segons diuen, contradiuen les recomanacions dels experts i el que s’ha fet a escala internacional. Per una altra banda, denuncien també el que consideren «la interferència del Govern espanyol» en l’autonomia de la Generalitat de Catalunya, del País Valencià i de les Illes i, demanen, que això «no dificulti les actuacions per combatre la pandèmia engegades pels diferents governs autònoms».

L'agrupació política indica que el decret actual es pot equiparar a situacions ja viscudes, «igual que es va fer amb el 'café para todos', ara es fa 'café para todos''virus para todos' Amb el seu comunicat, reclamen que «això va de la salut i de la vida de les persones, no de proclames patriòtiques» i que s'ha de fer política «de veritat».

Davant d’aquesta situació, Independentistes d'Esquerra volen fer pública la seva posició i, per això, denuncien, a més, que no s’hagi aplicat el confinament «d’aquelles zones amb una especial afectació, com a principal mesura de contenció»; que el govern espanyol «no dificulti» les actuacions per combatre la pandèmia engegades pels diferents governs autònoms; i que «no s’expliquin detalladament les mesures de suport als diferents col·lectius damnificats per uns interessos (dels bancs)». Unes mesures de suport, consideren, que han de poder ser «tan importants» com ho van ser les del rescat bancari, «70.000 milions d'euros a fons perdut», detallen.

Per això, des del grup impulsor, demanen a la Unió Europea que imposi al Govern espanyol les mesures «necessàries» per contenir l’avanç de les infeccions i, així, «protegir, tant la població dels Països Catalans, com l’espanyola o l’europea». També demanen al Govern de la Generalitat de Catalunya que «mantingui les mesures de contenció iniciades». Des d'Independentistes d'Esquerra fan una crida a tota la població perquè «actuï cívicament i responsable, no sortint de casa si no és totalment necessari i, si ho ha de fer, sigui d’acord amb les instruccions rebudes».