Els hospitals ajornen les consultes externes, les proves diagnòstiques i les operacions quirúrgiques no urgents per fer front a la pandèmia de coronavirus. Una altra mesura que s'ha anunciat aquest divendres és que s'allargaran les receptes per evitar visites als CAPs i a les farmàcies, així com la medicació hospitalària de dispensació ambulatòria. El director del Servei Català de la Salut (CatSalut), Adrià Comella, ha afirmat que el sistema sanitari català és "robust" però que s'ha de preparar per poder atendre en les properes setmanes aquells casos potencialment més greus de la malaltia covid-19 i fer-ho compatible amb les urgències de risc vital i amb l'activitat que no es pot ajornar, com tractaments oncològics, de diàlisi o els parts.

Els hospitals s'afegeixen d'aquesta manera als centres d'atenció primària, que mitjan de setmana ja van començar a ajornar les proves i consultes externes no urgents. La indicació que havien rebut els hospitals era que revisessin l'activitat quirúrgica i alguns ja havien ajornat proves i operacions a la pràctica. Aquesta reprogramació es farà sempre sota criteri clínic. La idea és alliberar llits i quiròfans, que també poden servir com a unitats de cures intensives.

Els hospitals també fomentaran l'atenció telefònica, una pràctica més estesa a la primària, i s'estan reorganitzant els equips assistencials per garantir els serveis essencials. A més, s'intensificarà la hospitalització a domicili quan sigui possible. La directora de l'Àrea de Serveis Assistencials del CatSalut, Xènia Acebes, ha tornat a demanar que es limitin les visites als hospitals i ha recordat que els usuaris d'aquests centres són població vulnerable.

En una roda de premsa per explicar la situació del sistema sanitari català arran del coronavirus, Acebes ha indicat que s'està treballant per allargar la validesa de les receptes perquè malalts crònics no hagin de visitar tant els ambulatoris a l'hora de renovar els plans terapèutics i també els intervals de prescripció per reduir les visites a les farmàcies.

De la mateixa manera s'està treballant per evitar desplaçaments físics a l'hospital dels pacients que necessiten medicació de dispensació ambulatòria. La majoria d'aquests pacients es troben en un estat de salut molt vulnerable.

Totes aquestes mesures estan encaminades a preparar el sistema sanitari per poder atendre una demanda assistencial que es preveu que augmenti en les properes setmanes a causa del coronavirus. Els experts treballen amb un horitzó d'entre vuit i deu setmanes, que és el que calculen que durarà la curva de casos.

El 85% dels casos de la malaltia covid-19 són lleus però la resta poden ser més o menys greus i el sistema ha d'estar preparat per poder-los atendre. Comella ha apuntat que la demanda assistencial "pràcticament es podria doblar" en les properes setmanes. Almenys aquest és un dels escenaris en què es treballa.

Pautes clares: 112, 061 i atenció telefònica de CAPs

El director del CatSalut ha assegurat que el sistema sanitari català està "ben preparat i capacitat" per donar resposta a la "situació extraordinària" que genera el coronavirus i ha encoratjat la ciutadania a tenir-hi confiança. Ara bé, Comella ha demanat a la ciutadania que sigui conscient que s'ha de preservar l'atenció a les urgències de risc vital, com són infarts, ictus o accidents politraumàtics, i aquella activitat que no es pot ajornar.

Per això ha demanat a la societat que faci "el millor ús possible" dels recursos sanitaris i ha assenyalat que, per a urgències, com possibles infarts, ictus o accidents, es truqui al telèfon d'emergències 112, mentre que per a a consultes sanitàries "d'un cert nivell d'importància", al 061, que ja és gratuït. Comella ha insistit a fer un ús responsable d'aquest número, que ha passat d'atendre unes 5.000 trucades al dia a 25.000 i que en alguns moments es pot col·lapsar. En aquest sentit, ha recomanat, per consultar informació, la web Canal Salut.

De tota manera, Comella ha indicat que els centres d'atenció primària es reforçaran per tenir més capacitat d'atenció telefònica. Així, si alguna persona té dificultats per ser atès pel 061, ha indicat que truquin el seu centre d'atenció primària.

"És important no anar molt als centres sanitaris si no és urgent i important perquè han d'estar preservats de la infecció com cap altre lloc", ha conclòs el director del CatSalut.

Altres possibilitats de reorganització

Comella ha apuntat que una de les possibilitats amb què es poden trobar els ciutadans en els propers dies és que es tanquin consultoris locals per agrupar professionals en centres d'atenció primària. També podria ser que alguns centres d'atenció primària passin a ser d'urgències (CUAPs). S'està treballant en plans regionals.

Les autoritats sanitàries treballen per respondre en clau de sistema a les necessitats del coronavirus i per això també compten amb la col·laboració dels hospitals privats.

A Igualada

El CatSalut està treballant per incrementar el nombre de professionals a l'Hospital d'Igualada, molt afectat pel brot a aquesta zona, que ha motivat el confinament de la població de la Conca d'Òdena. Hi ha diferents vies com l'increment d'hores assistencials de diferents professionals o la incorporació de metges que s'acabin de jubilar, que està gestionant el Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB).

Mostreig estadístic més que proves directes

El director del CatSalut ha apuntat que, davant de la pandèmia de coronavirus, podria ser que en els propers dies o setmanes ja no es pogués fer la prova directa per diagnosticar covid-19 en tots els casos sospitosos i es vagi cap a un mostreig estadístic, que és el que passa quan una malaltia ja està molt estesa. Aquesta és la tendència global. La prova només es faria en les afectacions greus.