13 de març de 2020
13.03.2020

Controls estrictes als accessos d'Igualada el primer dia de confinament

Només pot entrar personal d'emergències i vehicles amb aliments i productes de primera necessitat

13.03.2020 | 12:50
Els controls als accessos d'Igualada.

Els Mossos d'Esquadra realitzen controls estrictes als accessos d'Igualada el primer dia de confinament pel coronavirus. Només poden accedir als municipis afectats, Igualada, Òdena, Santa Margarida de Montbui, i Vilanova del Camí, personal d'emergència i vehicles amb aliments i productes de primera necessitat. Això provoca cues a les entrades, ja que la policia atura, un per un, tots els vehicles i identifiquen els que accedeixen. Aquest matí encara hi ha alguns vehicles que intenten sortir, però a la majoria no se'ls permet i se'ls obliga a retrocedir. El confinament ha començat aquesta mitjanit com a mesura extraordinària degut a la situació que es viu a Igualada i els seus entorns, on ja hi ha 58 casos confirmats i tres morts.

Ahir al vespre, el Govern de la Generalitat de Catalunya va celebrar un Consell Executiu extraordinari per analitzar l'evolució del COVID-19 a Catalunya i aprovar noves mesures extraordinàries per fer front a la pandèmia. La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, acompanyada del conseller d'Interior, Miquel Buch; la consellera de Salut, Alba Vergés; i el conseller d'Educació, Josep Bargalló, ha recordat que en la reunió d'ahir al matí del Pla de protecció civil a Catalunya (PROCICAT) per a emergències associades a malalties transmissibles emergents amb potencial alt risc s'ha acordat "passar de la fase d'alerta a la fase d'Emergència 1 atesa l'evolució que està tenint el coronavirus a Catalunya". Per aquest motiu, el Govern va decidir restringir la sortida de persones d'Igualada, Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbui i Òdena. El conseller d'Interior, Miquel Buch, va explicar ahir que aquesta mesura començaca a partir a les 21h. "Recomanem als seus habitants que estiguin als seus domicilis fins el final de l'afectació. Es permetrà fins a les a les 00h del 13 de març de 2020, previ control dels Mossos, la sortida de les persones que no tinguin el domicili als municipis afectats". Aquesta mesura estarà en vigor, almenys, durant 14 dies o fins que es decreti una nova resolució que modifiqui o deixi sense efecte aquesta.

Seguint en la línia de les mesures de contenció, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha explicat que la decisió de confinament a la conca d'Òdena "és per una situació excepcional". "Hi ha un clúster dins de l'epidèmia que ha provocat un increment exponencial de casos que preveiem que segueixi augmentant. Tenim aquesta situació controlada, però la decisió que acabem de prendre ens ha de permetre seguir amb aquest control". Alba Vergés ha enviat un missatge encoratjador a la població "confio molt en els igualadins i igualadines i els veïns i les veïnes d'Igualada. Si es pren aquesta mesura és perquè pensem que és necessària en aquesta crisi global".

Ahir al matí en la reunió del Procicat es va acordar el tancament de tots els centres educatius de Catalunya. Davant d'aquest fet, el conseller d'Educació, Josep Bargalló, insistia en què "no és un període de vacances escolar. És un període de no activitat lectiva per una emergència. Demanem als professionals que estiguin disponibles dins de la seva jornada laboral per qualsevol requeriment". En aquest sentit, els equips directius dels centres i serveis educatius han de tenir oberts canals de comunicació amb els serveis del Departament, el personal i les famílies del centres, evitant el tipus presencial.

El Departament d'Educació ha fet una resolució que demà s'enviarà als centres educatius on posa a disposició del professorat un paquet de mesures extraordinàries orientades a proporcionar recursos metodològics i de formació mitjançant l'ús de les tecnologies digitals. I, en relació amb el procediment de preinscripció escolar s'establiran els mecanismes necessaris per facilitar el lliurament de la documentació per als casos que no es pugui fer aquest tràmit telemàticament.

El Govern també ha aprovat dos Decrets-Llei. El primer permet que les sessions del Govern i del Consell Tècnic puguin fer-se de forma telemàtica en situacions de força major o de greu risc col·lectiu, catàstrofe i calamitats públiques, en cas que fos necessari; i el segon, conté mesures urgents en matèria assistencial, pressupostària, financera, fiscal i de contractació pública. La consellera Budó ha recordat les mesures d'aquest decret com: ·la gratuïtat del 061, el telèfon d'Emergències Mèdiques, i l'ampliació del servei del 012 els caps de setmana; disposar del Fons de Contingència que té el Govern per donar resposta a les necessitats relacionades amb la pandèmia, a mesura que es vagin necessitant; en matèria financera, constituir un fons de 188 Milions d'euros per mantenir l'activitat econòmica i l'estabilitat dels llocs de treball; en matèria fiscal, moratòria del termini de presentació i ingrés de l'Impost sobre estades en establiments turístics; en l'àmbit econòmic, també s'ha acordat adoptar les mesures necessàries en relació amb el cànon a satisfer per Fira de Barcelona per aquest any 2020, tenint en compte que l'activitat firal s'ha vist afectada".

La portaveu del Govern també ha explicat que l'Executiu català ha aprovat un Acord que conté mesures urgents en matèria assistencial, pressupostària, financera, fiscal i de contractació pública. Amb aquest Acord, el Departament de Salut podrà executar les contractacions que siguin necessàries de forma urgent, com material i productes sanitaris, recursos en matèria de comunicació, serveis de transport sanitari urgent, serveis de desinfecció o neteja d'equips instal·lacions o immobles.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook