El sector turístic ha alertat del "brutal" impacte de les "cancel·lacions massives" pel coronavirus. Així ho ha assegurat a l'ACN el president de la Federació Espanyola d'Associacions d'Habitatges i Apartaments Turístics (FEVITUR), Tolo Gomila, qui ha xifrat en 73 milions d'euros l'impacte econòmic de les anul·lacions de les reserves. Les cancel·lacions s'han concentrat "especialment" en els dies de Setmana Santa, una temporada que el Gremi de Restauració ha titllat de "literalment perduda". "La situació és d'enorme gravetat i preocupació, després de cops molt durs com la cancel·lació del MWC i l'ajornament de l'Alimentària", ha lamentat el director general del Gremi de Restauració de Barcelona, Roger Pallarols, en declaracions a l'ACN.

El Gremi de Restauració: "La Setmana Santa està literalment perduda"

El Gremi de Restauració: "La Setmana Santa està literalment perduda"

Més enllà de la Setmana Santa, el covid-19 ha provocat un "alentiment" de les reserves d'habitatges turístics per a l'estiu i el Gremi de Restauració de Barcelona ja ha registrat cancel·lacions pel mes de setembre.

En qualsevol cas, la pandèmia ja està tenint un impacte directe en el sector turístic. Els hotelers de la Costa Brava han anunciat que les reserves als establiments s'han "paralitzat" aquest mes. Enguany, el nombre de reserves per a la temporada turística va incrementar un 8% respecte a l'any passat, una tendència que s'ha "frenat en sec", segons el president de la Unió d'Empresaris d'Hostaleria i Turisme Costa Brava Centre, Martí Sabrià.

Per la seva banda, l'activitat relacionada amb el turisme de negocis a Sitges s'ha aturat en plena temporada alta. El president del Gremi d'Hostaleria, Oskar Stöber, ha xifrat en un 90% les cancel·lacions i els ajornaments de congressos, presentacions o reunions de negocis previstes pel mes de març.

En aquest context, el president de FEVITUR ha alertat dels efectes "tremends", especialment en els destins de costa, de la cancel·lació dels viatges de l'Imserso decretada pel govern espanyol. Alguns dels hotels de les Illes Balears, per exemple, s'han vist obligats a endarrerir l'obertura d'abril a juny.

A aquest factor s'hi suma la cancel·lació de les freqüències de vols de les companyies aèries i l'impacte en el comerç local. "Hi ha una associació molt directe, sobretot en una ciutat com Barcelona, entre la relació amb algunes àrees comercials i els turistes", ha manifestat el director general de Turisme, Octavi Bono, en declaracions a l'ACN.

Bono ha expressat la "inquietud" generada en el sector per l'augment de les cancel·lacions i l'alentiment de les reserves però ha confiat en la "capacitat de resposta" del sector. "Igual que veiem reaccions de la demanda que, d'una manera molt ràpida, porten a contenir-la, veurem també reactivar-la amb la mateixa rapidesa", ha manifestat.

Per la seva banda, el director general del Gremi de Restauració de Barcelona s'ha referit a una situació "d'alerta màxima" en el sector i ha demanat a les administracions que prenguin mesures "excepcionals" per pal·liar els efectes econòmics de l'expansió del virus. En concret, ha demanat acompanyar la quarantena sanitària d'una "quarantena econòmica", amb mesures per evitar que les empreses facin fallida durant la crisi.

A més, els restauradors han reclamat a l'Ajuntament que aprovi una carència en el pagament de la taxa de terrasses i, abans d'acabar l'any, revisi a la baixa els nous impostos aprovats en el darrer plenari. Al govern espanyol li han demanat que els expedients de regulació temporal d'ocupació (ERO) puguin ser adoptats de manera unilateral, sense que calgui obrir el període de consultes obligatori.

A més, han plantejat mesures per a les empreses que hagin hagut de tancar al públic, ja sigui per decisió de l'autoritat competent o per la caiguda del consum. En concret, han proposat obligar a les entitats bancàries a acceptar una moratòria en el pagament de préstecs i una carència forçosa per deixar de pagar el lloguer del local mentre duri el tancament.

Per la seva banda, el president de FEVITUR ha destacat la necessitat d'establir una "línia d'ajuda" per al sector i ha reclamat una moratòria de les obligacions tributàries, com l'import turístic o el cost salarial de l'IRPF. Així mateix, ha reclamat un augment de la flexibilitat laboral i la "màxima i absoluta transparència" per part del ministeri de Sanitat.