L'acte del Consell per la República va desbordar el Parc de les Exposicions de Perpinyà. L'inici de l'acte es va haver d'endarrerir una hora per les aglomeracions en els accessos i per carretera -generats segons l'organització, per controls policials- que van generar diversos quilòmetres de cua. Amb tot, milers de persones es concentraven des de primera hora amb estelades, senyeres i rètols reivindicatius fins a les intervencions dels polítics.

Amb pancartes en suport a Puigdemont i als condemnats per l'1 d'octubre, a més d'una urna del referèndum, els manifestants es van mobilitzat de forma festiva, corejant cançons i consignes independentistes.

Pels volts de les 11 del matí, quan va arribar Puigdemont en una furgoneta, va ser rebut amb crits de president.

També van ser aplaudides les imatges de l'exalcalde de Girona i els eurodiputats i exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí reproduïdes en diversos vídeos, mentre que les imatges del rei Felip VI van merèixer forts xiulets.

A més de les intervencions dels polítics, la música va amenitzar l'estona i durant l'acte van actuar els cantautors Roger Mas, Lluís Llach i Gerard Jacquet, a més de la colla de Castellers de Vilafranca.

L'acte, conduït per les actrius Lloll Bertran i Carme Sansa, va ser interromput diverses vegades perquè algunes persones es van desmaiar i van haver de ser ateses pels serveis sanitaris.

La prefectura dels Pirineus Orientals va xifrar en 100.000 els assistents que hi havia a l'interior del recinte on es va celebrar l'acte del Consell per la República. El recompte es va fer en el moment en què l'eurodiputat i expresident de la Generalitat Carles Puigdemont pronunciava el seu discurs, i només inclou la gent que hi havia dins l'aparcament del Parc de les Exposicions de Perpinyà, però no la que es va concentrar als voltants per excés d'aforament.

L'organització, per la seva banda, va elevar fins a 250.000 els assistents, tant a dins com a fora, i va destacar que milers de persones havien quedat atrapats a l'autopista sense possibilitats d'arribar. De fet, hi va haver un centenar d'autocars que van haver de fer mitja volta.

I és que l'AP-7 va registrar ahir al matí cues de més de sis quilòmetres des de la Jonquera fins a la frontera.

S'estima que uns 600 autocars, a més de milers de vehicles particulars, es van desplaçar fins a la zona.

Buch truca a Cunillera

El conseller d'Interior, Miquel Buch, es va posar en contacte amb la delegada del Govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, mentre es desplaçava fins a Perpinyà pels controls policials a la frontera que alentien l'arribada dels manifestants. Fonts de la conselleria van confirmar la trucada i asseguren que just després el control es va aixecar.

Des de la Delegació del Govern circumscriuen el contacte a la coordinació habitual per aquests dispositius i fonts de la Guàrdia Civil van defensar que els controls havien estat els habituals en un cap de setmana pel nivell 4 d'alerta terrorista i van manifestar que no s'havia fet «res extraordinari».

Quant al de la Policia Nacional, a quarts de 9 ja s'havia aixecat i la trucada de Buch a la delegada afirmen que es va fer «més tard».