L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ja trepitja terres nordcatalanes per primer cop d'ençà que va marxar a Bèlgica. L'eurodiputat ha assistit aquest divendres al partit de rugbi entre la USAP de Perpinyà i el Rouen, un matx que el mateix club ha batejat com 'La festa de tots els catalans'. El president de la USAP ha rebut Puigdemont i la delegació del Consell per la República (CpR) a l'estadi, i li ha entregat la placa d'honor del mur de les llegendes.

Aquest dissabte, l'esport dona pas a la política amb l'acte que preveu reunir com a mínim 70.000 persones al Parc de les Exposicions. Hi assisteixen Puigdemont, Comín i Ponsatí i, com ha destacat l'organització, permetrà escoltar "totes les veus de l'exili i la repressió".

Carles Puigdemont ja és a Perpinyà, en el primer viatge que fa a terres nordcatalanes gràcies a la immunitat que li dona l'acta a l'Eurocambra. L'expresident de la Generalitat ha obert la seva agenda pública a l'estadi Aimé Giral, on juntament amb una delegació del Consell per la República ha vist el partit de rugbi entre la Unió Esportiva Arlequins de Perpinyà (USAP) i el Rouen.

Una hora abans del matx, el president de la USAP, François Rivière, ha rebut l'eurodiputat i li ha entregat la placa d'honor del mur de les llegendes. I després del partit, s'han fet una fotografia conjunta a la gespa de l'estadi.

El partit de rugbi ha estat l'avantsala dels actes d'aquest dissabte. El matí comença amb trobades protocol·làries. A primera hora, l'alcalde de Perpinyà, Jean-Marc Pujol, rep Carles Puigdemont, el president de la Generalitat Quim Torra i membres del Consell per la República a l'Ajuntament. I després, la delegació anirà al Consell Departamental dels Pirineus Orientals, on es reuniran amb la seva presidenta Hermeline Malherbe.

Entre 70.000 i 100.000 persones

Entre 70.000 i 100.000 personesA les 12.00 hores és previst l'inici dels parlaments al Parc de les Exposicions. Es preveu que aquí hi assisteixin entre 70.000 i 100.000 persones. A més de Carles Puigdemont, també intervindran els eurodiputats Toni Comín i Clara Ponsatí. L'organització subratlla que l'acte permetrà "celebrar la victòria de la immunitat", però que no oblidarà "la injustícia que viuen els presos i exiliats" (perquè tots ells hi tindran presència, bé sigui a través de vídeos o la lectura de cartes).

El Consell per la República (CpR) afirma que l'acte també servirà per reivindicar el paper de la institució, que acull "la transversalitat de tot l'independentisme". I per últim, els organitzadors destaquen que des de Perpinyà s'enviarà un missatge clar a l'estat espanyol: "Que per més repressió que hi hagi, no ens aturarem".

S'espera que aquest dissabte es concentrin a Perpinyà cap a 600 autobusos, 450 autocaravanes i fins a 15.000 cotxes particulars. Fa dies que els hotels de la ciutat, i també de la rodalia, ja estan plens.