L'Ibex-35 ha finalitzat la seva pitjor setmana des del maig de 2010 després d'experimentar un descens de l'11,76% i situar-se en els 8.723,2 punts, per culpa de la por al fet que el coronavirus produeixi una desacceleració econòmica a escala mundial.

Ahir, sessió en què va acabar amb una caiguda del 2,92%, va ser també l'últim dia hàbil de febrer que es va cloure amb un descens del 6,88%. Des que va començar l'any, el principal índex espanyol ha perdut un 8,64% del seu valor.

Així mateix, el preu del barril de petroli de qualitat Brent, referència per al Vell Continent, retrocedia de nou i se situava en els 50 dòlars, mentre que el Texas es col·locava en els 44 dòlars.

La prima de risc espanyola pujava a 91 punts bàsics, amb l'interès exigit a la bonificació a deu anys en el 0,275%, mentre que la cotització de l'euro respecte al dòlar es reduïa a 1,1004 «bitllets verds».

Les caigudes més importants de la sessió les van experimentar IAG (-8,78%), Grífols (-6,69%), Telefónica (-6,03%), Merlin Properties (-5,21%) i Bankinter (-4 , 81%). D'altra banda, van destacar CIE Automotive (+ 5,06%), Indra (+ 5%), Acciona (+ 4,86%), Amadeus (+ 3,29%) i Meliá (+ 2,3%).

Davallada global

Tots els índexs a escala global s'han vist contagiats d'aquest pessimisme. A Europa, el FTSE 100 de Londres va finalitzar ahir amb un descens del 3,18%, el Dax de Frankfurt amb el 3,86%, el Cac 40 de París amb el 3,38% i el Mib de Milà amb el 3,58 %. «La principal preocupació dels inversors és que les mesures de paralització per contenir el contagi d'aquest virus puguin tenir conseqüències negatives sobre el creixement. Aquesta setmana, nombroses empreses han anunciat que no podran complir amb les expectatives de creixement esperades», va relatar l'analista d' XTB, Joaquín Robles.

Segons l'expert, els mercats esperen dos factors que podrien aturar les caigudes: algun fàrmac que curi el virus o que limiti la seva expansió, o una nova actuació dels bancs centrals. Als Estats Units ja esperen que la Reserva Federal abaixi els tipus en la reunió d'abril i de juny, va indicar Robles. Europa ho té més complicat, ja que les eines d'estímul que podria aplicar tindrien un impacte molt limitat a causa de la seva política ultraexpansiva.

«Cal esperar a veure les pròximes dades per avaluar les conseqüències que podria tenir el coronavirus en l'economia. El mes d'abril serà determinant per al futur dels mercats durant aquest any», va precisar.