Els socialistes es van mostrar força decebuts amb els participants a la taula de negociació entre els governs central i català proposats per la Generalitat, quelcom que van exterioritzar de diverses maneres. Així, pel que fa al PSC, la dirigent del partit Eva Granados es va mostrar «decebuda» per la composició de la delegació catalana, que inclou persones alienes a la Generalitat elegides, segons la seva opinió, pensant més en acontentar les diferents famílies de l'independentisme que «en l'interès general». En tot cas, el Govern central va acceptar la delegació catalana i va afegir a la seva els ministres José Luís Ábalos i Maria Jesús Montero.

«Estem decebuts perquè constatem que el Govern central es pren més seriosament la negociació que el català. Lamentem que la lluita en el si de la Generalitat i entre les famílies independentistes es traslladi a un tema tan transcendent. A la banda de la decepció també hi ha el prec que l'Executiu català actuï pensant en l'interès general», va afirmar.

Consellers, diputats i assessors

El president de la Generalitat, Quim Torra, i el vicepresident, Pere Aragonès, han pactat la composició de la delegació catalana, en la qual hi haurà els consellers Jordi Puigneró i Alfred Bosch i els diputats Elsa Artadi , Marta Vilalta i Josep Maria Jové, així com Josep Rius, excap de gabinet de Carles Puigdemont i Quim Torra. Per a Granados, aquesta àmplia delegació constitueix un episodi més de la «campanya electoral» en la qual ja estan immersos els partits que es disputen l'hegemonia de l'espai independentista.

Paral·lelament, el PSOE va destacar que la delegació que el Govern de Sánchez ha triat perquè el representi a la taula de diàleg amb l'Executiu català respon «al pactat» en l'acord d'investidura amb ERC, tot i que va evitar valorar la composició avançada pel Govern català. La presidenta del PSOE, Cristina Narbona, va incidir en la idea que el Govern central «s'ha mantingut» en el que estava plantejat, una taula entre executius.

Després de reiterades preguntes sobre si la delegació de la Generalitat pot canviar, Narbona va assenyalar que «d'aquí a dos dies» es veurà «quina serà finalment la composició» d'aquesta delegació. «No entrem a valorar una cosa que encara entenem que hi ha marge perquè quedi resolta», va afegir.

Per part seva, la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, va defensar la composició de la taula de negociació i va demanar que «no hi hagi vetos» i que «no es busqui excuses» per no començar a negociar. La portaveu d'ERC va explicar que els membres de la part catalana han estat proposats amb criteris de «representativitat, legitimitat, inclusivitat i capacitat per generar consensos».

Vilalta va recordar que a l'acord d'investidura PSOE-ERC es contemplava que cada part designaria els seus negociadors, de manera que espera que «no hi hagi vetos», perquè la delegació catalana tampoc els formularà, amb independència dels que acabin sent els integrants de la part estatal.

Petició de respecte

En aquest sentit, el portaveu de JxCat al Parlament, Eduard Pujol, va instar el Govern central a «respectar» l'elecció dels membres que integraran la delegació catalana que participarà a la taula de diàleg. «Al Govern de Sánchez no li toca una altra cosa que respectar la decisió de la Generalitat i el president de Catalunya. Només faltaria que, després de totes les barbaritats que hem hagut d'aguantar durant els últims anys, ara ens hagin de dir qui pot estar o qui no», va assegurar. «És una reunió entre governs, amb els noms que cada delegació ha entès que són els perfils més adequats per intentar aprofitar aquesta oportunitat de diàleg», va explicar Pujol.