L'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha afirmat que no veu «imprescindible» la figura de mediador en la taula de negociació entre els governs espanyol i català i ha reconegut que va dubtar «de si tots volien diàleg o no». A més, ha defensat que el referèndum d'autodeterminació «hauria de ser irrenunciable» a la taula de diàleg perquè genera «un gran consens».

A la primera entrevista que concedeix després del seu primer permís penitenciari, que va ser feta dijous passat a la presó de Mas Enric del Catllar (Tarragonès) i reproduïda, llegida no gravada, ahir al programa Via Lliure de l'emissora RAC-1, l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell ha confessat que es va sentir «molt sola» quan va haver de llegir la declaració unilateral d'independència el 27 d'octubre de 2017.

«El 27 d'octubre em vaig sentir molt sola, però també altres dies. S'haurien pogut fer millor moltes coses», ha admès Carme Forcadell.

Sobre la taula de diàleg entre el govern espanyol i el català , la primera reunió ha estat fixada per al proper dimecres, Forcadell ha dit: «Estava desesperada amb la convocatòria de la taula de negociació entre Generalitat i Moncloa. Alguna vegada he arribat a dubtar de si tots volien diàeg o no». «Quan tu dius que vols diàleg, no et dediques a posar pals a les rodes. Jo suposo que cadascú ha estat defensant la seva tàctica», ha assenyalat Forcadell, que ha afirmat que no creu que «la figura del mediador que vol Torra sigui imprescindible. Un mediador existeix quan dos no volen negociar», ha dit.

Forcadell reclama que s'aprofiti i que no hi hagi cap «temptació» d'utilitzar-la com una «tàctica política» de cara als comicis. «És una oportunitat per anar molt units», diu.

Sobre els continguts a negociar, opinava durant l'entrevista que «un referèndum d'autodeterminació hauria de ser irrenunciable perquè la majoria dels catalans estan d'acord».

Defensa del referèndum

«El prioritari és la defensa del referèndum, el que sigui bo pel país també ho serà per a nosaltres, afirma. Forcadell creu que «la fi de la repressió ha de ser un tema clau», però avisa que la seva finalitat és la «por» i que els presos estan «afectats emocionalment» i la seva visió sempre serà esbiaixada». «Mentre parlem, es debat i es negocia, els fiscals van treballant. Quan no és al Suprem, és a l'Audiència Nacional, al Tribunal de Justícia de Catalunya, al Tribunal de Comptes o a la Junta electoral».

Forcadell ha respost sobre les pròximes eleccions autònomiques a Catalunya i ha considerat que «no s'hauria de demorar molt»i ha augurat que després dels resultats que es donin en els comicis JxCat i ERC «s'hauran d'acabar entenent encara que sigui difícil». D'altra banda, veu «molt difícil un pacte entre ERC, PSC i Comuns perquè el PSC no deixa de ser, per a molta gent, el partit de l'155».

Iceta defensa el mediador

En aquest context, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, considera que seria irresponsable desaprofitar l'oportunitat d'engegar la taula de diàleg i ha considerat que «seria un gravíssim error» posar-hi més condicions que les que van acordar el PSOE i ERC, com la presència d'un mediador.

«No és moment ni de mediadors ni de relators ni de notaris. És un moment de crear confiança i, per tant, segurament com més directa i menys intermediada millor»,defensava en una entrevista publicaa ahir pel diari Ara.

D'altra banda, la delegada de Cultura, Turisme i Esport de l'Ajuntament de Madrid, Andrea Levy, advertia, en un un to ben diferent al de Miquel Iceta, que el PP estarà «vigilant» perquè la taula de negociació no obri portes a referèndums il·legals.