L'actual consellera de la Presidència, Meritxell Budó, va acusar la CUP el 2016, quan era alcaldessa de la Garriga, de ser uns «fatxes d'esquerres» per voler «imposar com uns vulgars Hitler o Stalin». «És com els nazis marcant amb una estrella els jueus. Una inquisició», afegia. Així ho va denunciar Budó en un xat de WhatsApp amb representants locals de l'antiga CDC, segons es recull en un informe de la Guàrdia Civil en el marc de la investigació sobre el suposat desviament de subvencions públiques per part de la Diputació de Barcelona cap a entitats afins al partit. L'actual consellera va afirmar sobre ERC que «el que està clar és que ara com ara governem amb l'enemic. Per tant, no podem deixar res sense controlar, sigui o no una àrea nostra. És important l'avantatge: tenim la Presidència de la Diputació de Barcelona per capitalitzar-la. Això ells no ho tenen».

«Heu vist els feixistes d'esquerres de la CUP, posant cara i nom a un ciutadà de Barcelona? Assenyalant-lo i dient-li 'vindrem a per tu. Prepara't'?», va preguntar Budó la tarda del 2 de juny del 2016 a un grup en el qual participaven, entre d'altres, l'exconseller d'Interior condemnat pel procés Joaquim Forn o l'alcalde de Tordera, Joan Carles García Cañizares, detingut el 2018 pel seu suposat vincle amb la trama corrupta de desviament de fons.

L'actual portaveu del Govern va fer aquest comentari després que uns dos-cents membres del col·lectiu okupa portessin a terme un «escrache» al centre de Barcelona davant d'una de les oficines del propietari del «banc expropiat» del barri de Gràcia de Barcelona, que havia estat desocupat dies abans enmig d'una forta polèmica, i portessin màscares amb la cara de l'empresari. Tot i que aquesta concentració no va ser convocada per la formació anticapitalista, alguns dels seus representants, com les llavors diputades Anna Gabriel i Eulàlia Reguant o els llavors regidors de Barcelona Josep Garganté i María José Lecha, havien donat suport públicament al «banc expropiat».

De fet, Arran, organització juvenil vinculada a la CUP, es va adherir al manifest que demanava la reobertura de l'entitat i alguns dels seus membres fins i tot van participar a l'«escrache». «Això és com els nazis marcant amb una estrella els jueus. Una inquisició avui a Catalunya», va assenyalar Budó, que va titllar els representants de la CUP de «fatxes d'esquerres» perquè, segons va emfatitzar, «volen imposar com un Hitler o un Stalin qualsevol». I va afegir: «Com es pot permetre que això passi a casa nostra avui? Qui són aquests fatxes per dir-nos què hem de fer i què no? Això s'admetria si ho discutíssim en un fòrum o en un parlament».

L'actual titular de Presidència va alertar també que «la gent normal s'està cansant molt», un comentari que recollia el malestar a les files convergents pel veto de la CUP als Pressupostos de la Generalitat, que depenien llavors del vistiplau dels anticapitalistes.

Reunió sense avenços

El mateix dia en què es va produir aquesta conversa, el Govern -que lideraven en coalició CDC i ERC, després d'haver concorregut conjuntament al setembre del 2015 a la llista de JxSí- i la CUP havien mantingut una reunió que va culminar sense avenços perquè els anticapitalistes veien insuficients les propostes i van decidir mantenir la seva esmena a la totalitat al projecte de comptes.

Per això, l'exportaveu del PDeCAT a l'Ajuntament de Barcelona Jaume Ciurana va opinar al xat que el llavors president de la Generalitat Carles Puigdemont hauria d'obrir converses amb tots els grups per aprovar els pressupostos. «Volem arribar a la independència amb un país funcionant, no un país paralitzat per una minoria radicalitzada», va destacar abans que Budó afegís: «Ja tardem en fer-ho». Puigdemont va aconseguir finalment l'aval de la CUP als comptes després de sotmetre's al setembre del 2016 a una qüestió de confiança.

«Només els queden els calçotets»

Al xat, un dels membres del grup va avisar que el Ministeri d'Indústria havia denegat a la Diputació una subvenció «per haver presentat la documentació en català» i van valorar si filtrar-ho a la premsa i quines mesures emprendre. «Demanar a Puigdemont i Junqueras que no s'abaixin més els pantalons... ja només els queden els calçotets», va afirmar Budó.