La data de la primera reunió de la taula de diàleg sobre Catalunya va erigir-se ahir en motiu de polèmica més entre el president del Govern, Pedro Sánchez, que ha proposat celebrar-la el 24 de febrer, i el president de la Generalitat, Quim Torra, que exigeix acordar el dia.

Els recels de Torra i JxCat cap a la taula de diàleg, que naixerà fruit de l'acord d'investidura que van segellar a principis de gener el PSOE i ERC, s'han posat una altra vegada de manifest, en interpretar el *president que socialistes i republicans intenten tancar els detalls d'aquest espai de negociació sense comptar amb el seu criteri.

Ahir al matí, fonts de La Moncloa van informar que la Presidència del Govern proposava a la Generalitat que el dilluns 24 de febrer es constitueixi la taula de diàleg entre governs.

Immediatament després, el gabinet de comunicació de Torra va difondre un comunicat crític amb l'anunci i en el qual recriminava a Sánchez haver proposat «unilateralment» una data per a la primera reunió de la taula de diàleg sense abans haver-la «acordat» amb el president català. «Lamentem que Moncloa hagi anunciat una data sense cap acord ni tenint en compte l'agenda del president Torra. El gabinet del president Torra ja ha traslladat al gabinet del president Sánchez la voluntat d'acordar una data seguint el compromís dels dos presidents», afegia.

Per telèfon

Des del Palau de la Generalitat, van confirmar que al matí el gabinet de Sánchez va contactar telefònicament amb l'equip de Torra «per a dir que volien anunciar la data del 24 de febrer». Segons assenyala el comunicat del president català, «per a afavorir el diàleg, se'ls ha demanat explícitament comunicar-la conjuntament quan la data estigués acordada, i no fer-ho unilateralment».

Torra i Sánchez, afegeix el comunicat, van pactar en la seva reunió del 6 de febrer a Barcelona que «dos equips tècnics designats per ells mateixos acordarien la data de la taula de negociació, el lloc de reunió i l'ordre del dia». Però des de La Moncloa, asseguren en la Generalitat, encara no han comunicat «quin és el seu equip tècnic per a preparar-ho». Després de la reacció del Govern català, fonts de La Moncloa van insistir que només havien comunicat una proposta de data.

En el rerefons d'aquesta polèmica s'hi amaguen les discrepàncies entre JxCat i ERC entorn de l'exigència d'un mediador internacional, que estan posant en qüestió el calendari de la futura taula de diàleg sobre Catalunya, fins a tal punt que no queda clar que pugui arrencar abans de finalitzar aquest mes de febrer.

La cimera independentista de dilluns passat convocada per Torra no va servir per a resoldre aquest assumpte: mentre JxCat insisteix que hi hagi un mediador a la taula, ERC demana no convertir-lo en condició sine qua non, a la vista de la negativa taxativa del Govern de Sánchez.

Arran de la polèmica per la data, el portaveu de JxCat en el Parlament, Eduard Pujol, afirmava ahir que el «pas en fals» de La Moncloa demostra la «necessitat» que hi hagi un mediador que certifiqui el que pactin tots dos governs. El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, considerava «una bona notícia» que la taula es reuneixi aquest mes en compliment dels acords i treia importància al contenciós sobre la data, que segons fonts de la negociació ja van acordar Rufián i la portaveu socialista, Adriana Lastra.