El síndic de greuges, Rafael Ribó, va assegurar, ahir, que desconeixia qui va pagar els dos viatges a la final de la Champions que va disputar el Barça el 2009 i 2015, a Roma i Berlín, respectivament, i en els quals es va desplaçar amb la seva dona i la seva filla amb un grup en un avió noliejat per l'empresari Jordi Soler. En la declaració voluntària com a investigat davant del jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata, que investiga l'anomenat cas 3% de presumpte finançament il·legal de CDC mitjançant comissions per obres públiques, va explicar que fins que no ha tingut accés a les actuacions judicials no ha sabut qui va pagar aquests viatges, van informar fonts jurídiques.

Segons el seu relat, el 2009 va ser Ramon Camp, històric diputat de CiU, qui li va dir de viatjar amb un grup d'amics culers i va assenyalar que només va veure Soler a la tornada del viatge, però que no sabia a què es dedicava, i que després ell va convidar a dinar en un restaurant de Barcelona tot el grup que va acudir a aquesta final a Roma entre el FC Barcelona i el Manchester United.

El 2015, va prosseguir, va comprar dues entrades per anar a la final de la Champions a Berlín entre el Barça i la Juventus. Poc després la seva filla li va comentar que també hi volia anar i en parlar amb el grup amb el qual havia de viatjar en el mateix vol li van dir que podia recomprar una de les dues entrades que havia comprat l'artista Miquel Barceló, que finalment no podria desplaçar-s'hi. Va pagar per aquesta entrada uns 1.300 euros, que va transferir a Ramon Camp, històric diputat de CiU amb el qual va viatjar, i va indicar que s'ha dirigit al Barça i a la Caixa per demanar la documentació que acrediti la compra de les altres dues entrades. Ribó, que va respondre les preguntes del fiscal i de la defensa, també va anunciar que té la intenció d'aportar un correu que provaria que va oferir a Camp pagar la seva part del viatge, si bé no va concretar què li va respondre. A la tornada a Catalunya, va recordar, tot el grup va sopar en un domicili i allà va tornar a veure Soler, que en la seva declaració com a testimoni el 3 de febrer passat va admetre haver sufragat aquest viatge el 2015, que va incloure el lloguer d'un avió i una furgoneta per un cost total de 39.000 euros, però Ribó avui ha mantingut que no sabia qui va pagar l'avió. Sobre les relacions de la institució del síndic amb Soler, Ribó va afirmar que aquest organisme, que dirigeix des del 2004, no fa contractacions, ja que això és competència de la Generalitat.

També se li va preguntar per un expedient obert a Soler arran d'una reclamació relacionada amb la fibra de vidre i va afirmar que ell no va signar res respecte a aquest expedient i que l'únic correu que ha rebut per part d'aquest empresari és una publicitat del grup. La Fiscalia creu que els fets investigats podrien constituir un delicte de suborn passiu impropi -que sanciona el càrrec públic que accepta un regal lliurat en consideració a la seva posició- i va demanar al jutge que remetés les actuacions al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.