El que va ser comissari superior de la Comissaria de Coordinació Central dels Mossos, Joan Carles Molinero, va explicar ahir que van destruir l'únic document escrit del pla que van idear per detenir l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i el Govern si així ho ordenava un jutge. Molinero va continuar declarant en el judici de l'Audiència Nacional al major Josep Lluís Trapero i la cúpula dels Mossos d'Esquadra per la seva actuació en el referèndum il·legal de l'1 d'octubre de 2017 a Catalunya.

Durant l'última part de l'interrogatori del ministeri fiscal, el comissari va confirmar que Trapero els va demanar a ell i a l'altre comissari superior, Ferran López, que «amb la màxima discreció» preparessin un dispositiu per detenir Puigdemont i la resta de membres del Govern en cas que així ho demanessin les autoritats judicials.

Dos dies abans de la DUI

Trapero els va reunir el matí del 25 d'octubre de 2017 (dos dies abans de la declaració de la DUI) per sol·licitar-los aquest pla i per dir-los que ell mateix, com a màxim responsable dels Mossos, seria l'encarregat d'arrestar Puigdemont, però els dos comissaris li van insistir que haurien de ser ells dos els que ho fessin.

Res d'això va quedar per escrit, però el que sí que van reflectir en un document va ser el llistat, en format «Excel», del binomi format per un comissari i un intendent a qui li correspondria detenir a cada membre del Govern.

Per descomptat, va afegir Molinero, aquest llistat també era secret i el binomi no coneixeria la seva missió fins que hagués de dur-la a terme. «L'únic que va ser per escrit va ser aquest llistat. El vam destruir», va manifestar Molinero, que va explicar també que la Prefectura dels Mossos va rebre un correu del comissari Francisco Javier Gámez on els demanaven mesures per fer front a qualsevol actuació davant d'una eventual declaració d'independència.

«Però el mandat d'un dispositiu específic per a la detenció del president i de membres de la Generalitat ens la fa personalment el major Trapero», va precisar Molinero abans d'assegurar que el pla el van dissenyar el 25 d'octubre. Com ja va declarar Ferran López, el comissari ha relatat que van advertir Puigdemont dels riscos de dur a terme el referèndum il·legal de l'1-O i que, fins i tot, podia passar alguna cosa greu. Però l'expresident els va respondre que tenia un mandat dels ciutadans i que si passava alguna cosa immediatament declararia la independència. Molinero va voler deixar clar que «sense cap mena de dubte, el cos dels Mossos ha estat sempre a disposició de la justícia nacional».