La Fiscalia s'ha querellat per malversació i prevaricació contra l'historiador Josep Lluís Alay, cap de l'oficina de l'expresident Carles Puigdemont, per «abusar» del càrrec i aconseguir que la Generalitat li pagués els 4.580 euros d'un viatge com a observador del referèndum de Nova Caledònia. La querella contra Alay, una de les persones que acompanyava Puigdemont quan l'expresident va ser detingut al març de 2018 a Alemanya en virtut d'una ordre del Tribunal Suprem, ha recaigut en el jutjat d'instrucció 28 de Barcelona i també es dirigeix contra la secretària general de Presidència, Meritxell Masó, per autoritzar les despeses sospitoses. L'oficina de Puigdemont denuncia una «persecució» contra Alay.

En la querella, la Fiscalia detalla que Alay es «va excedir» en les funcions que té atribuïdes i es «va apartar» de la seva obligació de servir als interessos generals amb el propòsit d'aconseguir un «enriquiment il·lícit». En concret, segons la Fiscalia, va aconseguir que la Generalitat, gràcies a l'autorització «manifestament arbitrària i injusta» de la també querellada Meritxell Masó, es fes càrrec de les despeses del viatge a Nova Caledònia, malgrat que aquella activitat no es trobava entre les que tenia atribuïdes al capdavant de l'oficina de l'expresident. El viatge va tenir lloc durant el referèndum sobre la independència de Nova Caledònia de França, el novembre de 2018, que van perdre els separatistes. Des de l'oficina al·leguen que Alay va ser convidat pel Front d'Alliberament Nacional Canac Socialista, la força independentista a aquella regió francesa d'ultramar, i diuen que el procediment contra Alay respon a «raons polítiques i no legals».

Una altra de les despeses públiques presumptament injustificades que la Fiscalia atribueix a Alay, segons l'oficina de l'expresident català, són 11 euros d'un peatge per anar a la presó de Lledoners, on estan els líders del procés. Segons la querella, la Generalitat va reintegrar a Alay les despeses corresponents als peatges de l'autopista a Lledoners el 3 de setembre de 2018, malgrat que «no hi ha cap raó» que ho justifiqui. En l'escrit, encara que no ho inclou en l'apartat sobre fets suposadament delictius, la Fiscalia també detalla que des del seu nomenament al capdavant de l'oficina, la Generalitat s'ha fet càrrec de les despeses d'allotjament, desplaçaments, peatges, taxis i manutenció d'Alay en diversos dels viatges en què ha acompanyat el 2018 i 2019 a Puigdemont. El ministeri públic cita viatges a Edimburg, Amsterdam, Illes Fèroe, Londres, Ginebra, i Dublín.

Euroordre i suplicatori

D'altra banda, el tribunal de primera instància de Brussel·les va rebutjar ahir anul·lar el procés d'extradició de Puigdemont i l'exconseller Toni Comín i manté l'expedient «suspès indefinidament» fins que el Parlament Europeu es pronunciï sobre el suplicatori». L'eurodiputat de Ciutadans Adrián Vázquez presidirà la comissió d'Afers Jurídics de l'Eurocambra que gestiona el suplicatori contra Puigdemont, Comín i Clara Ponsatí.