El Consell per la República Catalana ha organitzat pel proper 29 de febrer l'acte «La República al centre (del món)» a Perpinyà i, tal com informa la ràdio francesa Equinox, podria suspendre's. L'entitat l'ha presentat com «la primera passa» per tornar a Catalunya, ja que és el primer acte polític d'aquestes característiques «en terres catalanes», en el qual es preveu l'assistència de l'expresident de Catalunya, Carles Puigdemont, i dels exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí.

L'independentisme continua preparant la gran trobada de Perpinyà, però, segons informa el mitjà francès, el Ministeri de l'Interior del país estaria intentant evitar la celebració de l'esdeveniment.

Les raons d’una possible prohibició de l’acte podrien ser, per una banda, la previsió de rebre 100.000 persones. Coincidint amb una fira d'animals que se celebra el mateix dia i hora, suposa una gran quantitat de gent per una ciutat com Perpinyà. I, per una altra banda, la imminent celebració de les eleccions municipals a França. Equinox informa que des d'Interior s'hauria trucat a l'alcalde de Perpinyà, Jean-Marc Pujol, per «aconsellar-lo» que no permetés el míting de Puigdemont. Però Pujol s'hi hauria negat i hauria defensat obertament el dret d'un diputat europeu a fer actes públics. En procés de campanya electoral, sembla que Pujol no vol perdre l'electorat catalanista.

Des de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), membre del Consell per la República Catalana, fa dies que han fet una crida per assistir-hi i han organitzat diferents autobusos procedents de tot el territori. A dues setmanes de l'acte, des de l'entitat informaven que ja tenen més de 400 autobusos plens, «i el ritme de reserves segueix augmentant», deia el comunicat. Camallera, Cadaqués, Castelló d'Empúries, Figueres i Roses, són alguns dels municipis de l'Alt Empordà des d'on sortiran aquests autobusos cap a Perpinyà.

La República al centre (del món) i Dalí

«La República al centre (del món)» és una referència al pintor Salvador Dalí, que va batejar l’estació de tren de Perpinyà com ‘El Centre del Món’ el 27 d’agost del 1965. Va ser durant un viatge amb Gala el 1965, des de Cadaqués i passant per Ceret, en plena dictadura franquista a l’estat espanyol. Dalí havia reconegut que Perpinyà era per ell una font de visions. Allà va pintar-hi el quadre L’estació de Perpinyà, el nom complet del qual és Gala mirant a Dalí en un estat d’antigravitació en la seva obra d’art Pop-Op-Yes-Yes-Pompier.