Ahir, vigília de la reunió, a Barcelona, entre els presidents dels governs espanyol i de la Generalitat, Pedro Sánchez i Quim Torra, el PP anunciava la tramitació d'una querella al Tribunal Superior de Justícia (TSJC) per un presumpte delicte d'usurpació de funcions contra el cap de l'Executiu català, ja que insisteix «a mantenir el càrrec en oberta i franca rebel·lia contra la Constitució i l'Estatut». Torra ha perdut la condició de diputat per una decisió de la Junta Electoral Central, avalada pel Tribunal Suprem (TS), que aplica la sentència del TSJC que inhabilita un any i sis mesos Torra per haver-se negat a retirar una pancarta a favor de la llibertat dels presos del procés del Palau de la Generalitat, en període electoral. Precisament ahir, amb Torra absent -tampoc no hauria pogut votar en cas de ser-hi-, el Parlament va acordar elevar un recurs al Tribunal Suprem contra la decisió del TSJC. Hi van votar a favor JxCat, ERC, els comuns i la CUP i, en contra, el PP i Cs. El PSC es va abstenir. La votació d'ahir s'explica per la resposta que va donar l'alt tribunal al recurs que els lletrats de la cambra van presentar el 16 de gener passat: ha de ser el ple qui el presenti, van dir des del TS.

El recurs que presentarà el Parlament, a diferència del que van redactar els lletrats, no demana la suspensió cautelar de l'ordre de la JEC, rebutjada ja per l'Alt Tribunal. D'aquesta manera, en l'argumentació a favor del retorn de l'acta de diputat a Torra, la cambra obvia els paràgrafs que vinculaven els càrres de diputat i de president de la Generalitat. El primer, sostenien els lletrats, és «requisit necessari per ser president de la Generalitat i, tot i que la norma no ho digui expressament, és possible interpretar-la en el sentit que aquesta condició no només actua en el moment de l'elecció, sinó que ha de mantenir-se mentre es desenvolupi el càrrec».

Per un grapat de vots

Per la seva banda, des de Madrid, el líder del PP, Pablo Casado, reclamava a Pedro Sánchez la cancel·lació de la trobada amb Torra per «seguretat jurídica» i perquè, si se celebra tal com està previst, s'instal·laria en «la il·legalitat». «Sánchez ha decidit reunir-se amb una persona inhabilitada per desobediència (...), perquè necessita els seus vots per aprovar els pressupostos», va afegir. En la querella que presentaran contra Torra al TSJC, els populars afirmen que «la situació» que va provocar el president produeix una greu alteració de l'ordre constitucional i que l'«actuació delictiva» de Torra «perjudica greument els interessos de tots els catalans i d'Espanya com a nació».