L'Agència de Salut Pública de Catalunya va descartar que el nen de vuit anys procedent de Wuhan sospitós de tenir el virus hagi contret la malaltia. Segons va confirmar el Departament de Salut, les proves fetes a l'hospital Clínic (Centre Hospitalari de Referència per a malalties d'Alt Risc) van donar negatiu. El pacient va ser traslladat a l'hospital Sant Joan de Déu no per la gravetat, sinó perquè és el centre de referència infantil. Aquest procediment segueix allò establert al protocol d'actuació a Catalunya davant de casos sospitosos d'aquest virus amb epicentre a la ciutat xinesa de Wuhan. Aquest és el segon cas de possible virus a Catalunya que es descarta després que les proves a un home de 33 anys procedent també de Wuhan donessin negatiu dimarts passat.

Paral·lelament, els 21 espanyols repatriats divendres passat de Wuhan que romanen aïllats a l'hospital Gómez Ulla de Madrid estan «molt bé» de moral i han rebut menjar, roba i productes de neteja dels seus familiars. Segons va assegurar un dels familiars, se'ls pot donar tot tipus de menjar, sempre que estigui tot envasat. En concret, han demanat formatge, pernil i xocolata, així com roba de màniga curta i productes de neteja i higiene personal.

«Estan com si estiguessin a casa dins de les dificultats i l'aïllament, tenen la moral molt bé, és un grup que s'estan ajudant els uns als altres, tenen jocs per jugar, tenen la seva televisió, parlen entre ells, fins i tot hi ha gent que està fent esport», va comentar el familiar.

Dos infectats més a Alemanya

D'altra banda, dos dels 120 alemanys arribats dissabte de la Xina estan infectats pel nou virus i es troben ja hospitalitzats, segons van confirmar les autoritats. Cap d'ells presentava símptomes en sortir de la Xina ni en arribar a Alemanya. Un portaveu de les Forces Aèries va explicar que es tracta de dos adults, que es troben bé i que estan sent examinats a l'Hospital Universitari de Frankfurt.

La Comissió de Salut de la Xina va elevar a 304 els morts a causa del virus i a 14.380 els afectats a tot el país, on la malaltia ja ha arribat a totes les províncies xineses. Les autoritats van confirmar 2.590 nous casos de coronavirus i 45 morts més al país, tots a la província de Hubei, on es troba la ciutat de Wuhan, epicentre del brot, segons el darrer balanç. A més, un total de 328 persones han estat donades d'alta després d'haver-se recuperat del brot, concretament dissabte van ser 85 les que van poder sortir de l'hospital, 49 d'elles a Hubei. També s'ha confirmat la mort del primer malalt fora de la Xina, concretament a Filipines.

Les autoritats sanitàries continuen lluitant contra aquest brot, mentre que diversos països s'han sumat als estats que han prohibit l'entrada a persones procedents de la Xina continental, com l'Iran, Austràlia, Rússia, el Pakistan o Bangladesh.

La Societat de la Creu Roja de la Xina i la Fundació de la Creu Roja Xinesa han rebut més de 110 milions d'euros en donatius socials per a la prevenció i el control del nou virus. Això es produeix després que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) anunciés la seva decisió de declarar el brot del nou virus a la Xina com una emergència sanitària internacional. «El principal motiu d'aquesta declaració no és el que està passant a la Xina, sinó el que està passant a altres països», va manifestar el director general de l'organisme, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Mil nous llits a la Xina

Avui començarà a funcionar amb un personal de 1.400 treballadors sanitaris militars el nou hospital a la ciutat de Wuhan, construït en deu dies. Les noves instal·lacions tindran un total de 1.000 llits. L'hospital Huoshenshan (Muntanya del Déu Foc), com s'ha batejat la nova instal·lació, comptarà així amb 950 treballadors d'hospitals de la Força Conjunta de Suport Logístic de les Forces Armades i 450 més d'universitats sanitàries de l'Exèrcit, la Marina i la Força Aèria que ja són a Wuhan. A més, compta amb un equip de 15 experts dedicats especialment a evitar els contagis dins de l'hospital. Entre els treballadors del nou hospital hi ha sanitaris amb experiència en la lluita contra la SARS de l'hospital de Xiaotangshan de Pequín o que han participat en la missió contra l'ebola a Sierra Leone i Libèria.