El coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, ha avisat, després de les desavinences entre els republicans i JxCat, que portaran a un avançament electoral, que «la independència no la fa qui crida més alt o es dona cops més forts al pit, sinó qui aconsegueix més independentistes». De la seva banda, el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, amb una carta des de la presó també avisa que «no es poden generar frustracions que ens duen a una desorientació permanent» i apunta que «fins que no torni la generositat serà impossible avançar». I per la diputada de JxCat, Elsa Artadi, encara que no haguessin de governar junts estarien obligats a entendre's.

Aragonès va intervenir al congrés de la Federació de Barcelona d'ERC, després d'una setmana convulsa en què el seu partit i JxCat han certificat la ruptura, cosa que ha portat el president de la Generalitat, Quim Torra, a anunciar eleccions després de l'aprovació dels pressupostos.

L'home fort d'ERC va demanar que l'independentisme superi el 50% dels vots en les pròximes eleccions catalanes per posar els resultats «sobre la taula de negociació». «Que vegin que la ciutadania de Catalunya vol ser un Estat independent», va afirmar.

Aragonès sosté, al·ludint de manera velada JxCat, que «la independència no s'aconsegueix paralitzant, s'aconsegueix avançant», i va reivindicar que els republicans hagin aconseguit «forçar l'Estat» a seure en una taula de negociació i a reconèixer la natura «política» del «conflicte».

Va reivindicar el paper de «ròtula» que juga ERC a la política catalana després que els pressupostos hagin reunit el consens de forces ideològicament allunyades com els comuns i JxCat.

Aragonès va dir així mateix que el seu partit és capaç de «fer possible el que deien que era impossible», i en aquest sentit va repassar el que s'ha aconseguit en els últims mesos: ser primera força a la ciutat de Barcelona i a les eleccions generals a Catalunya, una taula de negociació i acords sobre els pressupostos de la Generalitat i de la capital catalana. Respecte al PSC, va criticar que no donin suport als pressupostos i va dir que ERC «no té res a pactar-hi» després dels futurs comicis.

Cuixart vol «altura de mires»

Cuixart, a la carta, es refereix a l'anunci d'eleccions i emplaça a la unitat de l'independentisme i a segellar grans consensos. «Que la repressió busca dividir els que lluiten és un dels principals aprenentatges d'aquests últims anys. La realitat ens demostra cada dia que per fer front als poders de l'Estat és inajornable una estratègia compartida de país, tan valenta com inclusiva», apunta Cuixart. Subratlla que la ciutadania catalana es mereix «coherència i altura de mires». I afegeix que «rebutgem l'indult i qualsevol mesura o xantatge, per molt que pretengui condicionar un permís, que impliqui renunciar a la lluita per l'autodeterminació mitjançant l'exercici de drets fonamentals».

Divendres es va donar a conèixer un escrit de la Fiscalia en què s'oposa al permís de 72 hores que la presó de Lledoners ha proposat per al líder d'Òmnium Cultural.

Elsa Artadi, en una entrevista al diari Ara, va dir, respecte a l'anunci d'eleccions, que el president ho va fer pensant que després dels comicis estarien «obligats» a entendre's amb ERC. Sobre l'enteniment entre els partits independentistes, va dir en preguntar-se-li tant per ERC com per la CUP: «Tot i que no fes falta governar junts, estaríem obligats a entendre'ns. Igual que estem obligats a entendre'ns amb ANC i Òmnium».