El Departament de Salut, a través de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, va descartar el cas sospitós de coronavirus en el pacient ingressat a l'hospital Clínic, centre de referència per a malalties d'alt risc. Les anàlisis realitzades al laboratori de suport de vigilància epidemiològica van permetre descartar el cas. L'home de 33 anys, procedent de la zona xinesa de Wuhan, ha sigut el primer cas sospitós de coronavirus a Catalunya, segons va informar l'Agència de Salut Pública de Catalunya en un comunicat.

L'home de 33 anys, procedent de la zona xinesa de Wuhan -on van sorgir els primers casos-, va tenir símptomes dilluns i ahir al matí el van traslladar a l'hospital Clínic, però a la tarda els resultats van permetre descartar el cas, seguint el procediment establert al protocol d'actuació a Catalunya davant de casos sospitosos del nou coronavirus (2019-nCoV), aprovat dilluns.

El protocol està basat en l'evidència científica i d'acord amb les directrius de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), en coordinació amb el Ministeri de Sanitat i la Xarxa de Vigilància Epidemiològica Europea. També segueix els circuits específics de notificació de casos en el marc dels plans de preparació i de resposta de la Xarxa de Vigilància Epidemiològica de Catalunya.

Segons el protocol, els dos criteris epidemiològics establerts són haver estat a Wuhan menys de dues setmanes enrere -període d'incubació- o en contacte amb algú amb la malaltia; els dos criteris clínics, tenir una infecció respiratòria greu o bé tenir tos, dolor a la gola o febre encara que sigui de manera més lleu. Si una persona compleix un dels dos criteris epidemiològics i un dels dos clínics, s'activa el protocol per estudiar el cas.

Intent de repatriació

La vintena d'espanyols atrapats a Wuhan pel brot del coronavirus 2019-nCoV seran repatriats en els pròxims dies, probablement en els mateixos avions que habilitin les autoritats franceses per traslladar el mig miler de compatriotes que són al lloc on va començar l'epidèmia. Així ho va manifestar la ministra portaveu de Govern, María Jesús Montero, després del Consell de Ministres d'ahir.

L'objectiu principal és no barrejar ciutadans potencialment infectats amb sans. Per això, el primer avió, que viatjarà amb un equip mèdic i que té previst tornar a França el divendres a la tarda o dissabte al matí, transportarà previsiblement a les persones que «no presentin símptomes», va assenyalar el secretari d'Estat de Transport, Jean-Baptiste Djebbari. Un «segon vol», de data «encara per decidir», repatriarà posteriorment les persones a qui ja se'ls hagi detectat el virus.

Salvador Illa, ministre de Sanitat, va explicar dilluns a la cadena SER que el seu departament estava estudiant un pla per a l'arribada dels espanyols. No va aclarir si s'aplicarà la quarantena a aquests ciutadans. El seu departament encara no ha especificat quines mesures prendran.

Fonts diplomàtiques van indicar que les autoritats xineses no prohibiran treure els estrangers de la ciutat però sí que recomanen que no ho facin, ja que consideren que pot suposar un risc afegit per a la propagació de la malaltia.

Primer confirmat a Alemanya

Les autoritats sanitàries han confirmat el primer afectat pel nou coronavirus a Alemanya, un home de 33 anys que es va contagiar durant un curs de capacitació de la seva empresa a la ciutat de Stockdorf, d'una companya xinesa, que va viatjar des de Xangai. Així, aquest es converteix en el primer cas a Europa en què la infecció es va produir fora de la Xina. Abans del seu viatge a Alemanya, la dona havia rebut a Xangai la visita dels seus pares, que procedien de la ciutat de Wuhan, on es va originar el brot.

D'altra banda, les autoritats sanitàries franceses van confirmar un quart cas de contagi , un turista xinès ancià que es troba en «condició clínica greu» en un hospital de París.