El coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos, coordinador del dispositiu policial per impedir l'1-O, va assegurar ahir durant el judici a la cúpula dels Mossos que el major Josep Lluís Trapero estava «completament alineat amb els arguments dels que havien convocat el referèndum».

Aquesta és la principal impressió que va tenir Pérez de los Cobos de l'actuació dels Mossos durant el referèndum, amb Trapero al capdavant, segons va manifestar en la seva declaració com a testimoni en el judici a l'Audiència Nacional.

En la seva compareixença, Pérez de los Cobos també va posar en dubte el pla de detenció de l'expresident català Carles Puigdemont que va esgrimir Trapero durant la seva declaració, com a prova de seva disposició a fer complir la llei.

El coronel va manifestar que té «molts dubtes» que els Mossos d'Esquadra haguessin estat els destinataris d'una ordre judicial contra Puidemont, donada la desconfiança que hi havia cap a aquest cos policial després de l'1-O.

Tal com va fer quan va declarar sobre el procés al Tribunal Suprem, Pérez de los Cobos va tornar a relatar, al llarg de quatre hores, les seves desavinences amb Trapero des que la Fiscalia Superior de Catalunya va acordar designar-lo coordinador del dispositiu policial per al compliment de les instruccions dictades per frenar el referèndum.

Apartar Trapero

Pérez de los Cobos va dir que Trapero on va acudir a les reunions de coordinació convocades per ell, tot i que sí que va anar a les convocades per la Fiscalia. El coronel també va voler deixar clar que, malgrat les reticències del major, ell no va tenir cap comandament sobre els Mossos, i va afegir que si l'hagués tingut el primer que hauria fet hagués estat apartar Trapero perquè estava «permanentment posant pals a les rodes».

Sobre la reunió extraordinària de la junta de seguretat del 28 de setembre a la Generalitat, a la qual van assistir, entre altres, Carles Puigdemont i el llavors conseller d'Interior, Quim Forn, va considerar que Trapero estava e»completament alineat amb els arguments dels que havien convocat el referèndum».