El president de la Generalitat, Quim Torra, va sortir, ahir, en defensa del president del Parlament, Roger Torrent, després que la Junta Electoral Central (JEC) li hagi exigit que apliqui la suspensió de l'escó del cap de l'Executiu, i que polítics de PP i Cs l'hagin posat en el punt de mira per intentar que Torra deixi de ser diputat i president. Així, en un comunicat, va denunciar «les pressions a les quals es pretén sotmetre Torrent i altres membres de la cambra que defensen la sobirania del Parlament». «Està arribant a límits insostenibles i incompatibles amb l'ordenament jurídic en general i, específicament, amb el Codi Penal», va avisar. Torrent prendà la seva decisió dilluns sense demanar nous informes als lletrats del Parlament.

En aquest sentit, va recordar que «aquell qui, sense estar autoritzat legítimament, obligui un altre a realitzar el que no vol, sigui just o injust, estarà incorrent en un presumpte delicte de coaccions». És per això que Torra vincula aquestes «coaccions» a Torrent amb els intents per acabar amb la seva condició de president i va avançar que el Govern «no renuncia a exercir les accions legals pertinents, també de caràcter penal» per aquest cas. Al comunicat, el president va assegurar que la seva «condició de diputat del Parlament de Catalunya» tan sols li pot ser revocada, en cas que existeixi sentència ferma, «pel mateix Parlament».

Les al·legacions de Torra

Paral·lelament, el president de la Generalitat va al·legar davant la Junta Electoral Provincial de Barcelona que és incompetent per retirar la seva acta de diputat i va reclamar la nul·litat de l'ordre que va dictar la Junta Electoral Central, adduint perjudicis que li podria ocasionar. Torra va presentar un escrit d'al·legacions davant la Junta Provincial perquè el traslladi a la JEC, l'organisme que va ordenar la retirada de la seva acta de diputat al Parlament.

D'altra banda, Esquerra mantindrà contactes aquest cap de setmana amb la resta de formacions independentistes del Parlament amb la intenció d'analitzar l'escenari generat amb la darrera decisió del Tribunal Suprem sobre Torra.

Per part seva, el PSC considera que el Parlament ha d'obeir el Suprem i complir amb l'ordre de la Junta Electoral Central de retirar l'acta de diputat autonòmic a Quim Torra, la qual cosa considera que no vol dir que hagi de deixar de ser president de la Generalitat.