Les Terres de l'Ebre han començat a quantificar els danys ocasionats pel temporal, i els ajuntaments de Deltebre i d'Alcanar han sol·licitat ja la declaració de zona catastròfica.

El ple de l'Ajuntament de Deltebre va aprovar dijous a la nit per unanimitat l'acord per sol·licitar al Govern central que declari el municipi de Deltebre com a zona catastròfica -tècnicament s'anomena 'zona afectada per emergència de Protecció Civil'- un cop analitzats els danys del temporal, que ascendeixen, segons les primeres estimacions, a 9,5 milions d'euros.

Per la seva banda, l'alcalde d'Alcanar també va assegurar que sol·licitarien la declaració per fer front al cost de totes les afectacions del temporal. «No tenim prou recursos econòmics per tornar a la normalitat. L'impacte de la tempesta ha sigut tan virulent que ha modificat tota l'orografia de la costa del nostre terme municipal. Per tant, necessitem l'ajuda de les administracions supramunicipals», fa afirmar l'alcalde, Joan Roig.

La consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, va visitar ahir la zona i es va comprometre a recuperar «tan aviat com sigui possible» el potencial productiu de les zones danyades.

El retorn a la calma meteorològica permet començar a calibrar l'abast de les destrosses a la costa i a l'interior: el mar ha engolit platges, passejos, arrossars i muscleres

Tot i que ha assegurat que és aviat per avaluar l'impacte de la borrasca Gloria, ha subratllat que, al delta de l'Ebre, hi ha hagut afectacions importants en l'àmbit de les muscleres, sobretot a la badia del Fangar, on vuit vivers han estat destruïts i la resta han patit diferents graus d'afectació, mentre que també a la badia dels Alfacs dos vivers han quedat danyats.

Sobre el cultiu d'arròs, ha recordat que han quedat afectades 2.500 hectàrees del marge esquerre del riu Ebre i 800 del marge dret. A més també han quedat destruïda tota la infraestructura de reg i drenatge de les finques més pròximes a la mar.

Fragilitat del Delta

Per la seva banda, el director del Parc Natural de Delta de l'Ebre, Francesc Vidal espera que els danys al Delta es recuperin en uns mesos, però que l'episodi meteorològic mostra la fragilitat d'aquest ecosistema.I des de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) reclamen «solucions definitives».