16 de gener de 2020
16.01.2020

El Parlament Europeu inicia el procediment pel suplicatori contra Puigdemont i Comín

Puigdemont sobre el suplicatori: "Els socialistes votaran al costat de Vox sense cap mena de complex"

17.01.2020 | 06:30
El Parlament Europeu inicia el procediment pel suplicatori contra Puigdemont i Comín

El Parlament Europeu ha anunciat aquest dijous el començament del suplicatori contra els líders independentistes catalans Carles Puigdemont i Toni Comín, el procés per retirar-los la immunitat que els correspon com a eurodiputats per poder jutjar-los a Espanya .

"Les autoritats espanyoles s'han dirigit al president de la nostra institució per sol·licitar l'aixecament de la immunitat de Carles Puigdemont i Toni Comín per poder seguir amb les investigacions judicials contra aquests dos eurodiputats. Aquesta sol·licitud se sotmetrà a la comissió d'Afers Jurídics", ha informat al ple la vicepresidenta de la institució Ewa Bozena Kopacz.

Els dos eurodiputats catalans havien estat informats abans de l'anunci en el ple.

La remissió del cas a la comissió d'Afers Jurídics de l'Eurocambra era l'últim pas abans que comencin els treballs d'aquest òrgan, que es prolonguen de mitjana entre dos i tres mesos, segons un dels eurodiputats espanyols que treballen en aquesta comissió, Ibán García de Blanco (PSOE).

Després d'analitzar el cas i escoltar Puigdemont i Comín en una audiència a porta tancada, la comissió elaborarà un informe amb recomanacions que es vota al ple i prosperarà amb una majoria simple.

La comissió parlamentària mai es pronunciarà sobre la culpabilitat o innocència del diputat.

"Això no és un tribunal de justícia, nosaltres no som un jurat, som una comissió delegada d'Parlament per apreciar aquest tipus de qüestions", havia explicat aquesta setmana García de Blanco.

Els tres grans grups de l'Eurocambra (populars, socialdemòcrates i liberals) ja han deixat entreveure que votaran a favor de l'aixecament de la immunitat, tot i que el vot és nominal i no hi ha disciplina de grup.

També és probable que altres delegacions de grups més petits, com Vox en els Conservadors i Reformistes, es mostrin a favor de el suplicatori, mentre que el líder de la ultradreta d'Identitat i Democràcia, Marc Zanni, s'ha declarat partidari de rebutjar-lo.


Puigdemont sobre el suplicatori: "Els socialistes votaran al costat de Vox sense cap mena de complex"


L'eurodiputat de Junts, Carles Puigdemont, ha assegurat aquest dijous que tot està "en ordre i segons les previsions" pel que fa a l'arribada del seu suplicatori al Parlament Europeu. En una piulada, el líder independentista també ha carregat contra els socialistes, afirmant que "després de tants escarafalls" al final "votaran al costat de Vox sense cap mena de complex". "Friso per llegir les cròniques i comentaris sobre aquest gran moment poètic", ha dit a través d'un missatge a Twitter. Puigdemont va demanar dilluns als socialistes que votin en contra del suplicatori per "coherència" amb el compromís de Pedro Sánchez de "desjudicialitzar la política".

La cap de files del PSOE a l'Eurocambra, Iratxe García, va dir que havien d'analitzar el cas però que no pretenien "entorpir" la tasca dels jutges.

Aquest dijous, el Parlament Europeu ha confirmat oficialment al ple l'arribada del suplicatori enviat pel Tribunal Suprem contra Puigdemont i Toni Comín, iniciant així un procediment que es pot allargar mesos per decidir si se'ls aixeca o no la immunitat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook