Els dos socis de Govern van protagonitzar, ahir, una nova col·lisió política després que, en la reunió de la Mesa ampliada del Parlament, JxCat, Ciutadans i el PPC unissin forces per tramitar uns pressupostos de la cambra catalana amb els quals ERC no està d'acord. La proposta de comptes preveu un increment salarial de l'1,75%, que a criteri del president, Roger Torrent, és excessiu, avançava ahir l'edició digital d' El Periódico. Els republicans van insinuar també que JxCat podia haver pactat amb Cs i el PPC la maniobra de Costa, i es van acollir al fet que aquest pla de pressupostos del Parlament atorga dos assessors més al diputat de Cs i cap de l'oposició, Carlos Carrizosa. Els postconvergents ho neguen i asseguren que aquestes places li corresponen encara que no estiguessin ocupades fins ara. Fonts taronges citades per El Periódico apunten que es tracta de dues places que «no són noves», que els pertanyien, però que «no s'havien pressupostat encara» perquè la llavors cap de files dels taronges, Inés Arrimadas, hi havia renunciat abans d'abandonar l'acta de diputada.

Així les coses, a la reunió celebrada al migdia de la Mesa ampliada, els representants de JxCat, Ciutadans i el PPC van votar a favor de la proposta pressupostària -elaborada pel vicepresident de la cambra catalana, Josep Costa-, mentre que ERC -inclòs Torrent-, el PSC i la CUP es van abstenir i Catalunya en Comú Podem hi va votar en contra.

Malestar evident

El malestar d'ERC, i més concretament del president, Roger Torrent, era palpable només acabar la reunió, en interpretar que Costa (JxCat), amb qui els republicans ja han protagonitzat altres desacords al llarg de la legislatura, ha vetat algunes partides proposades per la màxima autoritat de la cambra catalana. En concret, Torrent volia incloure en els pressupostos -que encara han de ser validats pel ple del Parlament- una partida relacionada amb els actes commemoratius del 40 aniversari de la restauració del Parlament i una altra per acollir una cimera europea de parlaments adherits a la Francofonia.

«Surrealista»

Fonts d'ERC consideren «surrealista» que una força independentista com JxCat rebutgi incloure aquestes partides. En canvi, fonts de JxCat argumenten que «no té sentit» incloure una partida de 600.000 euros per als «festejos» del 40 aniversari, en un moment en què el Parlament es troba «emmordassat pels tribunals espanyols» i l'expresidenta de la càmbra catalana Carme Forcadell segueix a la presó.