El president del Parlament, Roger Torrent, ha garantit que el president de la Generalitat, Quim Torra, podrà «votar i intervenir» en el proper ple a la cambra, previst pels dies 22 i 23 de gener. «Ho dic i ho mantinc. Jo faré tot el que estigui a les meves mans per defensar els drets del president Torra i el seu ple exercici com a diputat», va assegurar Torrent ahir al programa El Suplement de Catalunya Ràdio. El president del Parlament va insistir que el líder de la Generalitat segueix sent diputat i que la JEC és un òrgan «exclusivament administratiu» que no pot modificar la composició d'un Parlament. Sobre una possible inhabilitació, Torrent no es va mostrar preocupat: «No m'interessen les conseqüències de les decisions, sinó si són necessàries o no», va reflexionar en veu alta el president del Parlament.

«Quim Torra és diputat al Parlament. Ho és perquè el Parlament es regeix per un reglament propi i no es dona cap causa d'inhabilitació», va corroborar Torrent, que va concretar més. «L'article 24 del reglament estipula quins són els supòsits en el qual un diputat ho pot deixar de ser, i entre aquests no hi ha la inelegibilitat sobrevinguda», va precisar el president del Parlament, que va tornar a apuntar que la JEC «és un òrgan administratiu i no jurisdiccional». «Una junta electoral no té competències per inhabilitar i no pot modificar la composició d'un Parlament, és una qüestió jurídica», va exclamar Torrent, que va avançar que la Mesa del proper dimarts interposarà un recurs a la sala tercera del Suprem.

«Batallarem la defensa dels drets de Quim Torra per totes les vies i fins a les últimes conseqüències. Encara hi ha un recorregut a fer al Tribunal Suprem», va manifestar el president del Parlament, que no va voler aventurar, però, quins seran els passos en cas d'una sentència ferma d'inhabilitació del Suprem contra Torra. «No entrem encara en valorar escenaris de futur. Prefereixo ser rigorós i prudent, ja que la lluita serà llarga», va apuntar Torrent. «La confiança en la justícia espanyola és poca tirant a nul·la pels precedents, però no per això deixarem de lluitar jurídicament. Hi ha de tot menys seguretat jurídica en els darrers temps», va afegir el líder del Parlament, que finalment va llançar un missatge d'unitat a l'independentisme. «Entre els grups independentistes hi ha discrepàncies. Hem de treballar amb esperit cooperatiu i no competitiu, i això no s'ha donat en moltes ocasions», va concloure Torrent.

Torra no acatarà la JEC

Per la seva banda, el president de la Generalitat, Quim Torra va assegurar ahir en una piulada a Twitter que la sobirania dels catalans rau en el Parlament: «Per això, no acceptaré, ni acataré, cap altra decisió que no sigui la que el mateix Parlament, en votació al ple, pugui prendre», va tuitar Torra. El cap de l'executiu català va reiterar que el Parlament representa «la voluntat popular dels ciutadans» i va rebutjar així l'acord de la Junta Electoral Central sobre la seva inhabilitació.