L'Advocacia de l'Estat va demanar al Tribunal Suprem que reclami a l'Eurocambra la suspensió de la immunitat de Carles Puigdemont i Toni Comín, «com més aviat millor». Els lletrats també van demanar la suspensió de la tramitació de les euroordres contra l'expresident i l'exconseller de la Generalitat mentre el Parlament Europeu no els aixequi la seva immunitat com a eurodiputats. Per actuar contra ells en el cas que estiguessin a Espanya, segons els serveis jurídics de l'Estat, no seria necessari demanar un suplicatori a l'Eurocambra, ja que s'aplicaria la normativa nacional i l'autorització legislativa no és exigible quan la persona està prèviament processada, com passa en tots dos casos.

Aquesta és la resposta de l'Advocacia de l'Estat al jutge Pablo Llarena, al qual demana també que enviï al Parlament Europeu la sentència del procés traduïda al francès i a l'anglès per deixar clar que no va existir «motivació política» en l'enjudiciament d'aquests fets.

Pronunciació de les parts

Llarena, instructor de la causa, va demanar a les parts que es pronunciessin sobre la situació de l'expresident de la Generalitat i de l'exconseller Comín després que el Tribunal de Justícia de la UE (TJUE) reconegués la immunitat d'Oriol Junqueras com a eurodiputat. Tot i que dijous la defensa de Puigdemont va anunciar que la justícia belga ja havia suspès la tramitació de les euroordres, els serveis jurídics de l'Estat van assenyalar ahir que encara no hi havia notificació formal d'aquesta resolució.

L'Advocacia considera que la doctrina fixada pel TJUE en el cas de Junqueras és aplicable a Puigdemont i Comín perquè les resolucions d'aquest òrgan són «d'obligat compliment per a tots aquells que es troben en situacions similars».

Els tres van ser proclamats eurodiputats per la Junta Electoral Central, però, en no complir els tràmits exigits per la llei electoral -acatar la Constitució davant la pròpia junta- no van ser inclosos en les llistes que es van enviar al Parlament Europeu.

L'Advocacia se centra en la immunitat que cobreix Puigdemont i Comín fora d'Espanya, que és on es troba. Si en el futur estiguessin en territori nacional, explica, el Tribunal Suprem ja va determinar en una interlocutòria dictada el 14 de maig que no seria d'aplicació aquesta immunitat processal.

D'acord amb les regles aplicables als membres del Parlament Espanyol, apunta, «la necessitat de demanar l'autorització de la cambra legislativa només regeix per a les fases anteriors a l'ordre de processament». Puigdemont i Comín estan processats en ferm des del març del 2018 i no van ser proclamats eurodiputats fins al juny del 2019.

«En conseqüència, per aquesta hipòtesi futura, l'única conseqüència consistiria a comunicar al Parlament Europeu que els seus membres Srs. Puigdemont i Comín han estat processats amb caràcter previ a la seva elecció», assenyala. Com que es troben a Bèlgica, l'Advocacia subratlla que s'imposa el dret comunitari i l'observança del «principi de cooperació lleial», que estableix que la Unió i els Estats membres han de respectar-se i assistir-se en el compliment dels tractats.

Suplicatori el més aviat possible

Per mantenir les ordres de detenció i lliurament dictades contra Puigdemont i Comín, apunta, «és indispensable una decisió del Parlament Europeu» sobre l'aixecament o la suspensió de la seva immunitat com a eurodiputats, de manera que en l'escrit s'aposta per demanar el suplicatori «el més aviat possible».

Com que no consta formalment que la justícia belga hagi paralitzat la tramitació de les euroordres i l'Estat emissor ha de garantir el respecte als drets fonamentals, l'Advocacia considera que cal comunicar al tribunal de Brussel·les encarregat de l'assumpte la suspensió de la tramitació de les peticions espanyoles mentre no hi hagi resolució de l'Eurocambra sobre l'esmentada immunitat.