El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha afirmat que «la via repressiva de l'Estat espanyol clarament està fracassant» i ha animat la ciutadania a «seguir pressionant, des de la lluita no violenta» perquè «finalitzi la repressió contra el sobiranisme i els moviments socials».

En una carta enviada als socis de l'entitat, Cuixart assegura que «la defensa dels drets humans i el reconeixement del dret a l'autodeterminació són els elements bàsics de tota negociació» perquè, ha dit, «si hi ha una estratègia que clarament està fracassant és la via repressiva de l'Estat espanyol».

Segons el president d'Òmnium, a la presó des de 2017, el sobiranisme «segueix en peu, al carrer i a les urnes» i subratlla l'«aïllament» que diu que afecta l'«Estat espanyol» respecte a la justícia internacional.

Cuixart recorda que el 2020 es compliran 10 anys de la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut i que aquest serà el tercer Nadal que passa a la presó. Respecte a la sentència de l'Estatut, diu que «malgrat tots els contratemps hem sabut aturar la deriva antidemocràtica, hem madurat com a societat» i que «hem après a desemmascarar promeses que no es transformen en fets».