L'AVE low cost que Renfe posarà en circulació el proper 6 d'abril, batejat com a AVLO, permetrà comprar bitllets per viatjar entre Madrid i Barcelona per un preu que oscil·larà entre els 10 i els 60 euos, i que serà de cinc euros per als nens menors de 14 anys.

L'import dels bitllets del nou servei s'anirà movent en aquesta forquilla d'euros en funció de la demanda que en cada moment tingui cada plaça, segons va indicar el president de l'operadora pública, Isaías Táboas, en dues entrevistes a El País i La Vanguardia. Es tracta de la proposta de preus per a aquest nou servei que Renfe preveu aprovar en la reunió del seu consell d'administració de demà. La companyia ferroviària pública començarà a explotar el AVLO amb una oferta comercial de dues freqüències diàries per sentit, si bé preveu anar ampliant els seus circulacions fins a sumar-ne cinc a finals de 2020, precisament per quan està fixada la liberalització el transport en tren i l'entrada de competidors.

Amb el llançament d'aquest servei, Renfe dona així el «tret de sortida» a la cursa cap l'AVE barat, atès que els referits nous operadors que entraran en el ferrocarril l'any que ve, SNCF i Trenitalia, ja han avançat la seva intenció de fer-ho amb trens a preus assequibles.

Renfe contra els seus competidors

Precisament, en engegar AVLO a l'abril, Renfe busca treure uns mesos d'avantatge als seus futurs competidors. De fet, preveu començar a vendre els bitllets de baix cost a finals de gener.

A més, l'operadora pública arrencarà la seva AVE barat a la línia entre Madrid i Barcelona, el corredor de major mobilitat de viatgers de tot Espanya, el que més competència té amb l'avió i altres modes de transport, i un dels tres que l'any que ve s'obren a l'entrada de nous operadors, juntament amb el corredor a Llevant i l'AVE que uneix Madrid amb Sevilla i Màlaga.BITLLET DE 5 EUROS PER ALS NENS.

Renfe confia que el nou servei aconsegueixi un milió de viatgers a l'any en els dos primers exercicis en servei. Segons el president de la companyia, aquests passatgers es 'robaran' principalment d'entre els que actualment viatgen en cotxe i entre els col·lectius que no prenen l'AVE per una qüestió de preus, com a famílies o joves.

En línia amb aquest objectiu hi ha la iniciativa de posar un preu de 5 euros per als bitllets dels nens menors de 14 anys que viatgin acompanyats d'un adult.

El llançament d'un AVE barat constitueix, al costat de la digitalització i la internacionalització, un dels pilars de el pla estratègic que Renfe desenvolupa per preparar davant la fi del seu monopoli i l'arribada de competència. La companyia confia que aquest nou servei li generi el 20% dels seus ingressos totals en un horitzó de deu anys.